De stad Bath

badhuis in bathBath is een stad in het zuidwesten van Engeland. Met slechts ±90.000 inwoners is de stad na Londen (wat meer dan 150 kilometer richting het oosten ligt) de drukst bezochte toeristische plaats in Engeland. De stad huistvest de University of Bath. Deze universiteit werd opgericht in 1966, hij is dus niet zo oud als de naam doet vermoeden.

Bath is in de eerste eeuw na Christus gesticht door de Romeinen. Het werd een badplaats voor rijkere Romeinen. Nog steeds worden er Romeinse munten gevonden bij archeologische opgravingen in Bath. Eeuwen later, toen de Romeinen al lang uit Engeland waren verdreven, werd Bath een belangrijke stad in de productie van wol. Er werd ook een kathedraal gebouwd. De religieuze invloed in de stad groeide. Helaas werd de kathedraal in 1495 verwoest.

In de 18e eeuw werd Bath steeds populairder bij rijke Engelsen. Er werden nieuwe gebouwen gebouwd. Aan deze periode dankt Bath de elegante stijl van de gebouwen. In die tijd was Bath dan ook een van de belangrijkste steden van Engeland. In de jaren erna verminderde de invloed, en tegen het begin van de tweede wereldoorlog was

Bath veel minder belangrijk geworden voor het Britse Rijk. Toch voorkwam dit niet dat de Duitse luftwaffe in april 1942 de stad bombardeerde. Bijna 20.000 gebouwen raakten beschadigd of werden vernietigd.

Gebouwen in Bath

In Bath staan veel oude gebouwen. Aangezien de stad in de 18e eeuw zoveel rijkere Engelsen aantrok, staan er bijvoorbeeld maar liefst vijf theaters: Theatre Royal, Ustinov Studio, the Egg, Rondo Theatre en Mission Theatre. Qua muziek is Bath dan ook een wereldberoemde stad.

Prachtige gebouwen in Bath
Prachtige gebouwen in Bath

Ook staan er een flink aantal kunstmuseums in de stad. Een aantal voorbeelden: Het Victoria Art Gallery, Museum of East Asian Art en het Holburne Museum staat in Bath. Dan zijn er nog de talloze kunstgallerijen en antiekwinkels.

Overigens staan er ook andere museums in de stad: het Bath Postal Museum, het Fashion Museum, het Herschel Museum of Astronomy en het Jane Austen Centre. Deze bekende Engelse romanschrijfster heeft in de periode 1801-1806 in de stad gewoond. Natuurlijk staan er ook nog een aantal oude Romeinse badhuizen in de stad. Hieraan heeft de stad immers haar naam te danken.

Naast fantastische mooie en historische gebouwen zijn er ook een flink aantal parken in de stad te vinden. Dit zorgt ervoor dat er in Bath naast een prachtige bouwstijl ook flink wat groen te vinden is.

Sport en openbaar vervoer in Bath

Ook sport is heel belangrijk in Bath. Rugby is een van de ‘grootste' sporten in de stad. Bath Rugby is een rugbyteam dat in de Aviva Premiership league speelt, de hoogste divisie van rugby in Engeland. Een andere typisch Engelse sport die er veel gespeeld wordt is cricket. Ten slotte is er een jaarlijks terugkerende hardloopwedstrijd: de Bath Half Marathon. Jaarlijks doen zo'n 10.000 hardlopers mee met deze halve marathon.

Bath wordt bediend door de A4 naar Bristol (in het westen) en Chippenham (in het oosten). Verder rijdt er een bus door de hele stad. Ook is er een treinstation: Bath Spa railway station. Vanuit hier rijden er treinen naar Londen Paddington, Bristol Temple Meads, Exeter, Southampton en Brighton. De treinmaatschappij is First Great Western.

Het dichtstbijzijnde internationale vliegveld in de buurt (het ligt iets meer dan 25 kilometer ten westen van Bath) is Bristol Airport. KLM en Easyjet vliegen hier dagelijks naartoe.