De krijtrotsen van Dover

krijtrotsen dover
Beachy Head, ten westen van Dover

De krijtrotsen van Dover zijn gelegen aan de kust van Engeland in het nauw van Calais. Het is de plek waar de ferry’s die naar Dover of naar Calais dicht langs varen. De krijtrotsen van Dover zijn wereldberoemd. De rotsen bestaan uit krijt en zijn een unieke fauna / natuurgebied voor verschillende vogels en dieren.

De rotsen kunnen wel 110 meter hoog zijn. Ze zijn gevormd in de vloeden van een ijstijd. De kliffen eroderen gedurende de tijd. Dat houdt in dat jaarlijks een centimeter aan krijt vergaat. Soms kunnen ook grotere stukken afbreken. Het lijkt qua uiterlijk wel een klein beetje op Nerja, in het zuiden van Spanje.

Overweeg je de van Calais naar Dover te gaan met de Ferry? Dan kun je onder meer boeken bij DFDS (daar over meer hier), of bekijk onze uitgebreide pagina met meer informatie over de ferry van Calais naar Dover.

De krijtrotsen van Dover

De krijtrotsen van Dover zijn een onderdeel van de kust van klippen van graafschap Kent, het graafschap waar Dover deel van uitmaakt. Het is voor veel toeristen een trekpleister, vanwege de prachtige natuur. Bovendien is er vanaf de rotsen een prachtig uitzicht. Ook vanaf de andere kant van het kanaal, vanaf de kust van Frankrijk, zijn bij helder weer de witte kliffen te zien. De krijtrotsen zijn niet alleen voor toeristen leuk, ook voor natuurliefhebbers zijn de kliffen interessant. Er broeden verschillende vogels zoals de fulmarus en de drieteenmeeuw.

Toeristen kunnen ook wandelen over de kliffen. Er is een toeristencentrum aanwezig met een terras en een café. Zo zijn er rondleidingen met gids of individuele wandeltochten. Verder zijn er een aantal knooppunten. Er is bijvoorbeeld St. Margaret’s Bay. Ook is er Sampshire Hoe. Dit is een knooppunt van verschillende wandelroutes met onder andere een terras en café.

seven sisters
the Seven Sisters

Andere krijtrotsen in Engeland

De krijtrotsen staan overigens niet alleen bij Dover. Op meerdere plekken langs de Engelse zuidkust zijn ze te vinden. Ook net ten oosten van de Engelse stad Brighton zijn een serie wereldberoemde krijtrotsen te vinden: men noemt het ‘the Seven Sisters‘, vernoemd naar de zeven heuvels in de buurt. Mocht je ooit in de buurt van de zuid-Engelse stad Brighton zijn, dan is dit een aanrader! De locatie van the Seven Sisters is onderaan op deze pagina te vinden.

De krijtrotsen van Dover hebben ook een zeker historisch belang. Ze staan namelijk op de plek waar de afstand naar het Europese vasteland het kleinst is (33.1 km) Dit is ook de plek waar de meeste invasies begonnen. De krijtrotsen hebben altijd de betekenis gehad van een soort symbolische bewaking.

De krijtrotsen vanaf de ferry

De manier waarop veel mensen te maken krijgen met de krijtrotsen van Dover is via een ferrytocht. De ferry van Calais naar Dover vaart erlangs. Dit is ook een van de redenen waarom mensen deze tocht nemen. Niet alleen omdat een ferrytocht makkelijk en voordelig is, maar ook omdat de boot vlak langs de kliffen vaart. Een beter uitzicht valt er dus niet te wensen.