De muur van Hadrianus

muur van hadrianus
Een deel van de muur van Hadrianus bij het Engelse Greenhead

De muur van Hadrianus was een muur die werd gebouwd in de tijd van de Romeinse keizer Hadrianus. Hij regeerde van 117 tot 138 na Christus. Omdat hij in alle uithoeken van zijn rijk het militaire apparaat wilde inspecteren, kwam hij in het jaar 121 na Christus ook in de Romeinse provincie Britannia.

Vanaf het jaar 122 na Christus werd begonnen met de bouw van de muur, die in 128 na Christus af was.

Functie van de muur van Hadrianus

Britannia was de meest noordelijke provincie van het toenmalige Romeinse Rijk. Keizer Hadrianus liet een 117 kilometer lange muur bouwen. Deze liep vanaf ongeveer de huidige plaats van Newcastle richting het westen. Het was een versterkte grenslinie van het Romeinse Rijk welke tot na de 4e eeuw na Christus dienst heeft gedaan.

De muur beschermde de noordgrens van Britannia om de Romeinse provincie te beschermen tegen Schotse stammen. Ook was het een manier om te laten zien dat de Romeinen er de baas waren. De poorten in de muur van Hadrianus deden vermoedelijk ook nog dienst als posten voor de douane.

Geschiedenis rond het jaar 400

Waarschijnlijk was de muur ongeveer 5 meter hoog en 3 meter breed. Er stonden ook 80 kleinere forten en 14 grote forten aan de muur. De afstand tussen de forten was gelijk. De verdediging bestond uit ongeveer 9.000 Romeinse militairen.

Dat was maar goed ook, want in 180 na Christus en in 196 en 197 na Christus leden ze zware verliezen bij aanvallen van noord-Engelse stammen. Rond het jaar 400 werd het Romeinse Rijk op het Europese vasteland echter van allerlei kanten aangevallen.

De Romeinse provincie Britannia werd achtergelaten. Andere Europese stammen roken hun kans: de Juten, de Friezen en de Saksen staken over en kwamen aan in Britannia. Ze veroverden het gebied tot aan de muur van Hadrianus op de Kelten.

Deze Kelten werden verdreven naar onder andere Bretagne. Dit is de reden dat de lokale bevolking in delen van Bretagne nog steeds Keltisch spreekt.

De muur van Hadrianus tegenwoordig

Hoewel de plaatselijke bevolking in het verleden grote delen van de muur heeft afgebroken om te gebruiken voor eigen gebouwen, staan er nog grote delen van de muur overeind.

Het zorgt ervoor dat de muur van Hadrianus een grote toeristische trekpleister is. Er bestaat een wandelroute over de muur van de zee in het westen naar de zee in het oosten. Het is de populairste toeristische attractie in noord-Engeland en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst sinds 1987.