Stadions van de premier league

Voor veel voetbalfans staat het bezoeken van een wedstrijd uit de Engelse Premier League hoog op het verlanglijstje. De ambiance in de stadions is onovertroffen, maar ook de sfeer rondom de wedstrijden is vaak geweldig.

Update: deze pagina zal spoedig bijgewerkt en mooier gemaakt worden.

Er zijn veel organisaties die voetbalreizen naar Engeland organiseren. Tenzij de tarieven die gehanteerd worden echt laag zijn, adviseren wij mensen juist om de boel zelf te regelen. Tickets voor de boot of het vliegtuig zijn zo geboekt en het regelen van accommodatie is meestal ook geen probleem. Het bemachtigen van toegangskaarten voor wedstrijden kan een probleem zijn. Bij de meeste clubs kan dit gewoon via de wedstrijd. Mocht het aldaar niet lukken, dan bestaat meestal de mogelijkheid om gewoon een e-mail naar het stadion te sturen. Dan valt er wel wat te regelen.

Hieronder bespreken we in het kort wat informatie over de bereikbaarheid van de stadions van de clubs.

Arsenal FC

Aston Villa FC

Chelsea FC

Everton FC

Fulham FC

Liverpool FC

Manchester City FC

Manchester United FC

Newcastle United FC

Norwich City FC

Queens Park Rangers FC

Reading FC

Southampton FC

Stoke City FC

Sunderland AFC

Swansea City AFC

Tottenham Hotspur FC

West Bromwich Albion FC

West Ham United FC

Wigan Athletic FC

Plaats:

Londen

Bijnaam:

The Gunners

Stadion:

Emirates Stadium (60.361)

Locatie:

Google Maps

Website:

arsenal.com

Arsenal FC

In de directe omgeving van het stadion bevindt zich een eigen station van de Underground; halte Arsenal. Deze halte ligt aan de Piccadilly line richting Cockfosters. In de omgeving van het stadion ligt ook het treinstation Drayton Park. In het weekend stoppen hier echter geen treinen. Tips over wat je kan doen tijdens een weekend in Londen vind je hier, en op deze pagina vind je meer informatie over de stad Londen, de geschiedenis enzovoorts.

Plaats:

Birmingham

Bijnaam:

The Villans

Stadion:

Villa Park (42.785)

Locatie:

Google Maps

Website:

avfc.co.uk

Aston Villa FC

Het stadion is te bereiken met de trein. De halte Witton (West Midlands) ligt het dichtst bij het stadion. Wandel na aankomst op het station over de hoofdweg en sla bij de rotonde linksaf. De halte Witton ligt aan de spoorlijn van Birmingham New Street Stationvia Aston naar Walsall. Vanaf New Street duurt de rit ongeveer tien minuten. Behalve bij Witton kan ook worden uitgestapt bij station Aston. De loopafstand naar het stadion vanaf hier is ongeveer een kilometer. Het voordeel is echter dat er veel meer treinen stoppen. Behalve de treinen naar Walsall, stoppen hier ook de treinen naar Four Oaks / Lichfield. Supporters die rechtstreeks van het vliegveld naar het stadion gaan, stappen bij halte Birmingham International Railway Station in en stappen op New Street over naar de trein richting Witton of Aston.

Plaats:

Londen

Bijnaam:

The Blues

Stadion:

Stamford Bridge (42.449)

Locatie:

Google Maps

Website:

chelseafc.com

Chelsea FC

Op loopafstand (330 m.) van het stadion bevindt zich de halte Fulham Broadway aan de District line van de Underground richting Wimbledon.

Plaats:

Liverpool

Bijnaam:

The Toffees

Stadion:

Goodison Park (40.157)

Locatie:

Google Maps

Website:

evertonfc.com

Everton FC

Het dichtst bij Goodison Park ligt het treinstation Kirkdale. Vanaf hier is het een kilometer lopen naar het stadion (bijvoorbeeld via Westminster RoadGoodall Street en Andrew Street). Beter is het echter om uit te stappen bij de halte Sandhills. Hier vertrekken speciale voetbalbussen naar Goodison Park. Het is mogelijk om treinkaartjes te kopen naar Goodison Park, waarbij voor trein en bus gezamenlijk betaald wordt. Sandhills en Kirkdale zijn bereikbaar met de trein vanaf Liverpool Central Station. Na afloop van de wedstrijd kunnen de speciale voetbalbussen erg druk zijn. Lopen naar Kirkdale (ruim 20 minuten) kan dan een goed alternatief zijn. Ben je op zoek naar tips voor wat je verder in Liverpool kan doen lees je hier.

Plaats:

Londen

Bijnaam:

The Cottagers

Stadion:

Craven Cottage (25.700)

Locatie:

Google Maps

Website:

fulhamfc.com

Fulham FC

In de directe omgeving van het stadion is geen openbaar vervoer te vinden. De dichtstbijzijnde halte van de Underground is Putney Bridge aan de District line richting Wimbledon. Vanaf hier is het 1.500 meter lopen naar het stadion. Het eenvoudigst is het om langs de oever van de Theems door het Bishops Park te lopen. Dan valt het stadion niet te missen. De route langs de Fulham High StreetFulham Palace Road en linksaf bij Finlay Street kan ook worden gelopen. Er zijn overigens wel buslijnen met haltes dichter bij het stadion, maar qua reistijd is nauwelijks de moeite waard om op de bus te wachten.

Plaats:

Liverpool

Bijnaam:

The Reds

Stadion:

Anfield (45.276)

Locatie:

Google Maps

Website:

liverpoolfc.com

Liverpool FC

Het dichtst bij Anfield ligt het treinstation Kirkdale. Vanaf hier is het bijna twee kilometer lopen naar het stadion. Beter is het echter om uit te stappen bij de halte Sandhills. Hier vertrekken speciale voetbalbussen naar het stadion. Het is mogelijk om treinkaartjes te kopen naar Anfield, waarbij voor trein en bus gezamenlijk betaald wordt. Sandhills en Kirkdale zijn bereikbaar met de train vanaf Liverpool Central Station. Na afloop van de wedstrijd kunnen de speciale voetbalbussen erg druk zijn. Lopen naar Kirkdale of Sandhills (beiden ruim 30 minuten) kan dan een goed alternatief zijn.

Plaats:

Manchester

Bijnaam:

The Citizens

Stadion:

Etihad Stadium (47.405)

Locatie:

Google Maps

Website:

mcfc.co.uk

Manchester City FC

Het Etihad Stadium is vanuit het centrum te bereiken met de trams van Metrolink (website). Uitstappen kan bij de halte Etihad Campus Station, welke op ongeveer vijf minuten lopen van het stadion ligt. De halte ligt aan de lichtblauwe tramlijn richting Droylsden, welke ook de grote treinstations Manchester Piccadilly Station en Manchester Victoria Station aandoet. De trams rijden om de zes minuten en de kosten bedragen £3,00 voor een retourtje buiten de spits. De tickets zijn verkrijgbaar op de haltes van de metro. De rit naar het stadion vanaf Victoria Station duurt ongeveer 17 minuten. Vanaf Piccadilly Station duurt de rit ongeveer tien minuten. Reizigers die vanaf de luchthaven komen, reizen met de trein naar Manchester Piccadilly Station en stappen aldaar over op de tram. Het kan dan voordelig zijn een dagkaart van System One aan te schaffen. Bijvoorbeeld de DaySaver train & tramwelke zowel in de trein als tram geldig is. Meer over de stad Manchester zelf lees je hier.

Plaats:

Manchester

Bijnaam:

The Red Devils

Stadion:

Old Trafford (75.811)

Locatie:

Google Maps

Website:

manutd.com

Manchester United FC

Old Trafford is vanuit het centrum te bereiken met de trams van Metrolink (website). Er kan bijvoorbeeld worden uitgestapt bij halte Old Trafford aan de gele lijn (richting Altrincham). Deze halte ligt op tien minuten lopen van het stadion. Alternatieven zijn de haltes Pomona Station en Exchange Quay Station, welke aan de roze lijn (richting Eccles) liggen. Ook vanaf deze haltes is het tien minuten lopen naar Old Trafford. De kosten voor een retourtje voor de tram bedragen £3,00 (voor een Off-Peak return). Deze tickets kunnen in de ticketmachines op de stations worden aangeschaft. Het stadion beschikt ook over een eigen treinstation: Manchester Utd Football Gd. Op speeldagen stoppen hier treinen die vertrekken van Manchester Piccadilly Station. De reistijd bedraagt ruim 10 minuten en de kosten voor een enkeltje bedragen £3,90.

Plaats:

Newcastle

Bijnaam:

The Magpies

Stadion:

St James’ Park (52.409)

Locatie:

Google Maps

Website:

nufc.co.uk

Newcastle United FC

Het stadion beschikt over een eigen metrostation met de naam St. James Park. Dit is één van de eindhaltes van de gele lijn van de metro van Newcastle (website). Dit metrostation is geheel ingericht in de kleuren van Newcastle United FC. De meeste bezoekers zullen echter gebruik maken van de groene metrolijn, die van de luchthaven van Newcastle naar Sunderland loopt. Er kan dan worden overgestapt naar de gele lijn op het metrostation Monument. Het is echter ook mogelijk om vanaf Monument te lopen naar het stadion. De loopafstand is ongeveer 400 meter. De loopafstand tot het Central Station is 800 meter.

Plaats:

Norwich

Bijnaam:

The Canaries

Stadion:

Carrow Road (27.010)

Locatie:

Google Maps

Website:

canaries.co.uk

Norwich City FC

Het stadion van Norwich City FC ligt op 750 meter lopen vanaf Norwich Railway Station in het centrum van het stadje. Voor reizigers die vanaf de luchthaven met bus 603 naar het centrum rijden, is de loopafstand bijna tweemaal zo lang. Het station van Norwich is bereikbaar vanaf London Liverpool Street. De treinrit neemt ongeveer twee uur in beslag. Reizigers kunnen er ook voor kiezen om met de boot van Hoek van Holland naar Harwich te varen. Op station Harwich International pakken zij de trein naar Manningtree. Aldaar kan worden overgestapt op de trein naar Norwich. De reistijd met de trein bedraagt dan ongeveer 1:20uur. Stena Line biedt voordelige tickets aan naar elk station op het Greater Anglia Network, waartoe ook Norwich behoort. Via de website van National Rail kunnen eveneens treintickets worden aangeschaft.

Plaats:

Londen

Bijnaam:

The Hoops

Stadion:

Loftus Road (18.439)

Locatie:

Google Maps

Website:

qpr.co.uk

Queens Park Rangers FC

Op loopafstand van het stadion liggen enkele haltes van de Underground. Er kan bijvoorbeeld eenvoudig gereisd worden naar halte White City, aan de Central line van de tube. Het is ongeveer 700 meter lopen vanaf dit station naar het stadion. Het stadion is gelegen achter het oude gebouw van de BBC. De eenvoudigste wandelroute loopt via South Africa Road, welke langs het stadion loopt. Eventueel kan ook worden uitgestapt bij halte Shepherd’s Bush Market aan de Circle line en Hammersmith & City line. Vanaf hier is het ruim vijf minuten lopen naar Loftus Road. Loop vanaf het metrostation rechtsaf de Uxbridge road op en het stadion verschijnt aan de rechterkant.

Plaats:

Reading

Bijnaam:

The Royals

Stadion:

Madejski Stadium (24.200)

Locatie:

Google Maps

Website:

readingfc.co.uk

Reading FC

Het stadion van Reading ligt op ongeveer vijf kilometer lopen vanaf station Reading. De wandeling duurt ruim een uur, maar is niet aan te raden voor mensen die de weg niet kennen. Als alternatief zijn er speciale voetbalbussen van Fastrack Park & Ride die vertrekken in het oude busstation schuin (rechts) tegenover de hoofduitgang van het station. Deze bussen rijden in een kwartier rechtstreeks naar het stadion. De kosten bedragen £4,00 voor een retourtje en £3,50 voor een enkele reis. Het station van Reading is rechtstreeks bereikbaar met de trein vanaf London Paddington Station (met de snelle trein van First Great Westernbinnen een half uur), het station van het vliegveld London Gatwick (80 minuten) en Southampton Airport Parkway (het vliegveld van Southampton; 50 minuten).

Plaats:

Southampton

Bijnaam:

The Saints

Stadion:

St. Mary’s Stadium (32.689)

Locatie:

Google Maps

Website:

saintsfc.co.uk

Southampton FC

Het St. Mary’s Stadium ligt op ongeveer twee kilometer lopen van het station Southampton Central. Wanneer het station aan de zuidzijde wordt verlaten wordt er links afgeslagen de Western Esplanade op. Alle wegen die vanaf hier gevolgd dienen te worden, liggen grofweg in het verlengde van deze straat. Bij de eerste kruising (met de Havelock Road) gaat het rechtdoor de Civic Centre Road in. Ter hoogte van het park wijzigt de naam van deze weg in de New Road. Na de volgende grote kruising voegt de New Roadzich samen met de Northam Road. Op de plek waar deze weg het spoor kruist, dient te worden overgestoken via de voetgangersbrug. Het stadion is vanaf hier al duidelijk zichtbaar. Southampton Central station is eenvoudig te bereiken vanaf het vliegveld met de trein. Die rit duurt nog geen 10 minuten. Eventueel kan vanaf de luchthaven ook gebruik worden gemaakt van buslijn U1 van uni-link. Dan liggen de haltes West Quay Shopping Centre en Civic Centre net iets dichter bij het stadion dan het centraal station. Dit station biedt overigens goede verbindingen met London WaterlooLondon Victoria en Cardiff Central.

Plaats:

Stoke-on-Trent

Bijnaam:

The Potters

Stadion:

Britannia Stadium (27.740)

Locatie:

Google Maps

Website:

stokecityfc.com

Stoke City FC

Op loopafstand van station Stoke-on-Trent vertrekken op speeldagen bussen naar het Britannia Stadium, dat op drie kilometer vanaf het station gelegen is. Deze pendelbussen vertrekken in Glebe Street. Deze straat is te bereiken door vanuit het station rechtsaf te slaan de Station Road in. Vervolgens gaat het bij het eerste kruispunt rechtsaf, onder het spoor door en over de snelweg heen. Na de brug linksaf en de weg volgen tot bij de bushalte bij de Saint Peter Church. Als alternatief is het mogelijk de drie kilometer te wandelen. De eenvoudigste route loopt ook vanaf het station rechtsaf en bij de kruising wederom rechts. Nadat de onderdoorgang bij spoor is gepasseerd gaat de route over het kanaal en vervolgens naar beneden. Blijf het pad langs het Trent & Mersey Canal volgen (met het water aan de linkerhand). Uiteindelijk wordt links het stadion zichtbaar. Het is te bereiken via een loopbruggetje. Er volgt nog een brug over een spoorlijn, voordat de parkeerplaats van het stadion wordt bereikt. Het station van Stoke-on-Trent is het eenvoudigst te bereiken met de snelle treinen van Virgin Trains die rijden van London Euston naar Manchester Piccadilly. De reistijd vanaf London is ongeveer 1:30uur, de reistijd naar Manchester slechts 40 minuten. De reistijd vanaf het vliegveld van Manchester naar Stoke-on-Trent bedraagt ongeveer een uur en een kwartier met een overstap op Manchester Piccadilly.

Plaats:

Sunderland

Bijnaam:

The Black Cats

Stadion:

Stadium of Light (48.707)

Locatie:

Google Maps

Website:

safc.com

Sunderland AFC

Het stadion is goed bereikbaar met de groene lijn van de metro van Newcastle (website). Deze metrolijn loopt van het vliegveld van Newcastle via het centrum en het Central Station naar Sunderland. De halte die het dichtst bij het stadion ligt is St. Peter’s. Hier vandaan is het vijf minuten lopen naar het stadion. Na de wedstrijd is het niet mogelijk om vanaf halte St. Peter’s naar Newcastle te reizen. Dan kan er alleen worden opgestapt bij de halte Stadium of Light. De loopafstand van het stadion naar deze halte is ongeveer tien minuten.

Plaats:

Swansea

Bijnaam:

The Swans

Stadion:

Liberty Stadium (20.520)

Locatie:

Google Maps

Website:

swanseacity.net

Swansea City AFC

Een wandeling van Swansea station naar het Liberty Stadium is ongeveer 2100 meter lang en duurt ongeveer 25 minuten. Sla bij het station rechtsaf de High Street in en loop vervolgens bij de verkeerslichten rechtsaf de Bridge Street op. De naam van deze straat wijzigt verderop in Neath Road. Deze straat leidt helemaal tot aan het stadion. Eventueel is het ook mogelijk een lijnbus te pakken vanaf het station naar het stadion. De lijnen 4, 4a, 120, 122, 125, 132 rijden op deze route. Het station van Swansea is het eenvoudigst rechtstreeks te bereiken vanaf Cardiff Central (reistijd bedraagt een uur). Vanaf de luchthaven van de stad rijden shuttle-bussen (£1,00 per enkele reis) naar station Rhoose Cardiff International Airport Station. Een overstap te Bridgend is dan noodzakelijk om Swansea te bereiken en de reistijd zal ongeveer 1:15uur bedragen. Het station van Swansea biedt tevens directe treinverbindingen met London Paddington (3 uur) en Manchester Piccadilly (4:15uur).

Plaats:

Londen

Bijnaam:

The Spurs

Stadion:

White Hart Lane (36.230)

Locatie:

Google Maps

Website:

tottenhamhotspur.com

Tottenham Hotspur FC

Nabij het stadion (op 250 meter afstand) ligt het station White Hart Lane. Dit station ligt aan de spoorlijn van London Liverpool Street naar Enfield Town/Cheshunt. De treinrit vanaf Liverpool Street duurt 23 minuten. Eventueel kan ook met de Underground naar halte Seven Sisters aan de Victoria line (richting Walthamstow Central) worden gereisd. Vervolgens is het 100 meter lopen naar het station waar de trein richting station White Hart Lane (de tweede halte vanaf Seven Sisters) vertrekt. Voor de rit met de trein kan gewoon gebruik worden gemaakt van de Oyster Card.

Plaats:

West Bromwich

Bijnaam:

The Baggies

Stadion:

The Hawthorns (27.877)

Locatie:

Google Maps

Website:

wba.co.uk

West Bromwich Albion FC

Vanaf station Birmingham Moor Street is er een lightrailverbinding van de Midland Metro naar The Hawthorns Station. De rit duurt 10 minuten. Het stadion ligt op ongeveer 300 meter lopen vanaf de halte. Direct naast de halte van de Midland Metro ligt treinstation The Hawthorns. Dit station is bereikbaar vanaf Birmingham Moor Street Station. De rit neemt ongeveer tien minuten in beslag. Reizigers die vanaf het vliegveld van Birmingham naar het stadion gaan, reizen van Birmingham International Railway Station naar Birmingham New Street Station. Vervolgens is het ongeveer vijf minuten lopen naar Birmingham Moor Street Station, waar de trein naar The Hawthorns vertrekt. Op sommige tijden is het ook mogelijk om via Smethwick Galton Bridge te reizen. Dat scheelt lopen. Tickets voor de trein kunnen via de website van National Rail worden aangeschaft.

Plaats:

Londen

Bijnaam:

The Hammers

Stadion:

The Boleyn Ground (35.016)

Olympic Stadium (25.000)

Locatie:

Google Maps & Google Maps

Website:

whufc.com

West Ham United FC

De halte Upton Park van de Underground ligt op ongeveer 400 meter lopen van het stadion. Bij deze halte stoppen de metro’s van de District line en Hammersmith & City line. Na wedstrijden is het station vaak verschrikkelijk druk. Het is te adviseren eerst wat anders te gaan doen (bier drinken) of te lopen naar een andere halte van de Underground; East Ham (1,8 kilometer lopen vanaf het stadion).

Plaats:

Wigan

Bijnaam:

The Latics

Stadion:

DW Stadium (25,133)

Locatie:

Google Maps

Website:

wiganlatics.co.uk

Wigan Athletic FC

Het DW Stadium ligt een flink eind (reken op 20 minuten) lopen vanaf de grote stations van Wigan; Wigan North Western & Wallgate station. Op station Wigan North Western stoppen de treinen van Liverpool Lime Street / Liverpool South Parkway (50 minuten reistijd) naar Blackpool North (45 min.), de treinen van Glasgow Central (3:30uur) naar London Euston (2 uur) en de treinen van Edinburgh (2:30uur) naar Birmingham New Street (1:30uur). Op station Wigan Wallgate stoppen vooral treinen die vertrekken vanuit Manchester Victoria, maar er is elk uur ook een trein van Northern Rail die rechtstreeks vanaf het station bij het vliegveld Manchester Airport naar Wigan rijdt. Deze rit neemt een uur in beslag en kost bij vroege boeking via de website van National Rail slechts £4,00. Beide stations van Wigan liggen op ongeveer 100 meter van elkaar af. De wandeling van de stations naar het stadion gaat via de straat Wallgate zuidwaarts (rechts houden). Sla bij de eerste afslag na de brug over het kanaal rechtsaf. Blijf de weg langs het kanaal volgen (met het water aan de rechterhand) en uiteindelijk verschijnt het stadion aan de linkerkant. Er is een brug tussen de parkeerterreinen en het stadion. De looproute is ongeveer 1800 meter lang. Als alternatief zijn er ook een aantal bussen die vanaf de stations rijden naar de omgeving van het Robin Park Retail Park (lijnen 600, 622 en 639). Het stadion ligt achter de verre hoek van dit winkelcentrum. Vanaf de Burger King kan het parkeerterrein hiervoor schuin worden overgestoken om het stadion te bereiken.