Stonehenge

Stonehenge is een bouwwerk dat bestaat uit grote stenen. Het is duizenden jaren voor Christus gebouwd, in de jonge steentijd.  Sinds 1986 is het opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bouwwerk is eigendom van het koninklijk huis en wordt beschermd door de Engelse overheid. De omliggende gebieden zijn eigendom van de National Trust, een organisatie die de monumenten beheert.

stonehengeLocatie van Stonehenge

Het bouwwerk is gelegen in Engeland, in het graafschap Wiltshire, dat ruim 13 kilometer ten noordwesten ligt van de stad Salisbury. Naast deze locatie van de Stonehenge, zijn er nog meer monumenten in de Werelderfgoedlijst opgenomen die in de buurt liggen, zoals het hengemonument van Avebury en andere gebieden in de omgeving.

In de rest van Europa zijn ook bouwwerken te vinden met vergelijkbare grote stenen, zoals in Frankrijk (Corsica), Schotland, Nederland (Drenthe) en in België. Maar alleen in Groot-Brittannië worden Stonehenges gevonden.

De bouw en geschiedenis

De bouw verliep in verschillende stappen. In totaal werd er waarschijnlijk 6500 jaar gedaan over de voltooiing ervan. De eerste stap werd gezet in 8000 voor Christus, dit duidt op paalkuilen die er gevonden zijn. De laatste stap was rond 2300 voor Christus. Hierbij werden de stenen geplaatst. In latere periodes, zoals in 1930 voor Christus werden de stenen rechtgezet en herschikt.

De functie van Stonehenge

Vroeger werd het monument gebruikt als begraafplaats van een elite familie van heersers. Dit blijkt uit koolstofdateringen van de universiteit van Sheffield. Deze hadden geconstateerd dat in een periode mensen van een bepaalde familie er begraven werden. Andere onderzoekers constateerden dat de Stonehenge een soort gezondheidscentrum was, omdat er beenderen van mensen werden gevonden met letsels.

Tegenwoordig trekt het monument veel toeristen die om culturele redenen erheen gaan. Verder zijn er ook mensen die erdoor worden aangetrokken om de zonnewende te zien, hierbij komt de zon vanachter de stenen vandaan. Verder is de plek populair onder wichelroedelopers. Zij geloven dat het monument banden heeft met de kathedraal van Avebury.