Studley Royal Park

Engeland, dichtbij voor ons Nederlanders en goed bereikbaar per boot, trein en vliegtuig. Een ideale bestemming voor een weekendje weg. Maar ook voor de wat langere vakanties is Engeland een prima vakantiebestemming. Dit land heeft erg veel te bieden op het gebied van natuur, cultuur en tradities. Daarnaast zijn de Engelsen een beleefd, vriendelijk en gastvrij volk, dus wat wil je nog meer?

Studley Royal ParkStudley Royal Park

Wanneer je houdt van cultuur en geschiedenis, dan moet je echt eens een bezoek brengen aan Studley Royal Park. Studley Royal Park vindt je in het graafschap North Yorkshire, gelegen in het noorden van Engeland. Een prachtige regio vol bezienswaardigheden met als hoofdstad York. Studley Royal Park is eigenlijk een landgoed dat een geschiedenis kent die vele honderden jaren teruggaat. Het park is aangelegd rondom de overblijfselen van een abdij, genaamd Fountains Abbey. Het landgoed ademt sfeer en geschiedenis uit en staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het verleden in vogelvlucht

We stappen even terug in de tijd, om precies te zijn naar het jaar 1132. In dit jaar werd namelijk de abdij, Fountains Abbey gebouwd. Enkele honderden jaren later besluit Hendrik VIII het klooster op te heffen, waarna het in verval raakte. Rond 1600 werd het landhuis Fountains Hall gebouwd op Studley Royal park. Ongeveer honderd jaar later erft een zekere John Aislabie het landgoed Studley en hij legt er een prachtige tuin aan. Na zijn dood neemt zijn zoon het heft in handen en hij koopt het landhuis en de overblijfselen van het klooster. Hij breidt de tuin verder uit en generatie na generatie zet dit werk van hem voort met liefde voor het landgoed en de tuin. In de Tweede Wereldoorlog deed Studley Royal Park dienst als opvanglocatie voor evacués en in 1986 kwam het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Fountains Hall
Fountains Hall

Wat valt er te zien?

Studley Royal Park kent een behoorlijk aantal bezienswaardigheden. Zo vindt je hier:

  • Fountains Abbey: natuurlijk! De restanten van het klooster.
  • Fountains Hall: het landhuis op Studley Royal Park. Indrukwekkend, groots en machtig. Een tijd lang in verval geraakt, maar tot op de dag van vandaag is men hier bezig met renoveren. Er zijn zelf appartementen in gemaakt die je kunt huren wanneer je hier op vakantie bent. Hoe uniek en bijzonder wil je overnachten?
  • Saint Mary’s Church: een prachtige neogotische kerk. Bekend om zijn prachtige interieur en glas in loodramen.
  • Studley Royal Water Garden: de watertuin die bestaat uit meren, kanalen en watervallen. Maar ook tref je hier enkele bijzondere decoratieve bouwwerken aan, zogenaamde “follies”.

Neem de tijd!

Wanneer je Studley Royal Park wilt gaan bezoeken, trek hier dan voldoende tijd voor uit. Bovenstaande is slechts een greep uit wat het landgoed allemaal te bieden heeft. Je doet dit landgoed en jezelf tekort door niet alles op je gemak te gaan bekijken. De regio, met al zijn bezienswaardigheden, leent zich prima voor een verblijf van meerdere dagen. Maak hier dan ook gebruik van en wanneer je je verblijf dan echt onvergetelijk wilt maken, boek dan je verblijf op Studley Royal Park!!