Citytrip Oxford: bezienswaardigheden in Oxford

Citytrip Oxford: bezienswaardigheden in Oxford

De stad Oxford is vooral bekend als universiteitsstad, maar is ook zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens een citytrip. Oxford ligt in het district Oxfordshire en is gelegen op zo'n 90 kilometer ten (noord) westen van Londen, dus het valt ook zeker te combineren met een trip naar Londen. Maar wat is er te doen in Oxford naast het bezoeken van de beroemde universiteit? In dit artikel geven we je tips over wat je kan doen tijdens een citytrip naar Oxford.

Leuk feitje (van Wikipedia): Oxford betekent hetzelfde als Coevorden, Bosporus en Ochsenfurt; een doorwaardbare plaats (forde) in een rivier waar boeren met hun koeien (ossen / ox) konden oversteken.

1. Oxford Castle

Oxford Castle is een imposant middeleeuws kasteel welke door de eeuwen heen heeft gediend als militaire vesting. Het kasteel dat al werd gebouwd in 1066 door Robert D'Oyly heeft een rijke geschiedenis, zo heeft het dienst gedaan als bestuurlijk centrum, als gevangenis en als militaire vesting. Tegenwoordig herbergt het onder meer een hotel, een restaurant en er is zelfs een escaperoom te vinden in de voormalige kerkers.

2. Christ Church College

Wellicht heb je het idee dat je Christ Church College nog nooit hebt gezien, die kans is echter klein. Onder meer de Christ Church hall stond model voor de eetzaal van Zweinstein in de Harry Potter films, maar het was ook decor van verschillende andere films. Deze bezienswaardigheid mag je zeker niet overslaan bij een bezoek aan Oxford. Aangrenzend vind je hier ook de Christ Church Cathedral.

Christ Church College is net als onder meer Trinity College onderdeel van de Oxford University, in totaal zijn er 38 colleges die bij de universiteit horen. Alle colleges hebben hun eigen voorzieningen en ze delen enkele voorzieningen zoals de Bodleian Library.

3. Filmlocaties Harry Potter

Ben je een groot fan van de boeken van Harry Potter en de films, ook dan heeft Oxford veel moois te bieden. De films zijn niet in Oxford opgenomen maar het was wel een inspiratiebron voor de boeken en de films. De sets in de filmstudio's zijn waarheidsgetrouw nagebouwd. En natuurlijk zijn er dus ook verschillende Harry Potter rondleidingen in de stad te doen. Die kan je bijvoorbeeld hier boeken.

4. Hertford Bridge

Hertford Bridge ook wel de Bridge of Sighs is een fotogenieke plek in Oxford die de twee delen (oud en nieuw) van Hertford College aan elkaar verbinden. De brug is nog steeds in gebruik en de bijnaam de brug der zuchten is een afgeleide van de gelijkname brug in Venetië, hoewel de brug eigenlijk meer weg heeft van de Rialto brug in hetzelfde Venetië.

5. Trinity College

Trinity College is relatief klein maar wel zeker de moeite waard, Trinity College dateert uit de 16e eeuw en staat onder meer bekend om de prachtige kleine kapel, de tuinen en binnenplaatsen. Voor Trinity College en de andere verschillende colleges geldt wel dat je niet zomaar overal kan binnenwandelen, er wordt hier gewoon gestudeerd; wil je de colleges wel van binnen zien; dan zijn er ook mogelijkheden met verschillende georganiseerde tours. Informatie over College Tours kan je onder meer vinden op de website van Oxford University zelf.

6. Turf Tavern

De Turf Tavern is de beroemdste pub van Oxford, het is een populaire maar goed verstopte pub in de buurt van de Hertford Bridge. Het heette voorheen de ‘Spotted Cow' maar die naam is in 1842 aangepast. Leuke authentieke plek voor een tussenstop.

7. Radcliff Camera & Bodleian Library

Ook Radcliff Camera en de Bodleian Library zijn onderdeel van de Oxford University. De Radcliff Camera wordt voornamelijk gebruikt als leeszaal van de Bodleian Library. De Bodleian Library zelf is de gemeenschappelijke bibliotheek van de verschillende colleges van de Oxford University. Het is een van de grootste bibliotheken van Europa met bijna 12 miljoen boeken, van onder meer Shakespeare maar ook vind je hier de Magna Carta. De Bodleian library dateert uit de 14e eeuw en is een echte eyecatcher, een prachtig gebouw met gewelfde plafonds.

Radcliff Camera is alleen van binnen te bezoeken met een rondleiding tour.

Hopelijk kun je wat met deze tips en bezienswaardigheden in Oxford – heb je zelf nog plekken die we moeten opnemen in onze lijst met bezienswaardigheden voor Oxford? Laat het dan hier onder weten.

Voor meer informatie over wat je kan doen tijdens een citytrip in Londen verwijzen we je graag naar dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat je misschien ook leuk vindt