Douaneregels na de Brexit – dit gaat er veranderen.

Vanaf 1 januari 2021 treed het VK uit de Europese Unie en is de Brexit een feit. Of dit een softe of een harde brexit wordt is nog niet bekend maar hoe dan ook zullen er een aantal dingen gaan veranderen wat betreft de douaneregels voor het VK en bij terugkomst naar Nederland vanuit bijvoorbeeld Engeland of Londen.

Reizen wordt op het moment nog afgeraden maar desondanks is het handig om op de hoogte te zijn van de regels die in werking treden vanaf 1 januari wanneer de brexit een feit is

Wat wijzigt er bij terugkomst uit het Verenigd Koninkrijk na 1 januari?

Vanaf 1 januari 2021 gelden de douaneregels voor bestemmingen buiten de Europese Unie, omdat Engeland, Schotland en de rest van het VK dan geen deel meer uitmaken van de EU.

Uit recente onderzoeken is gebleken dat er nog veel onbekend is over de aankomende wijzigingen in de regels voor een bezoek aan onder meer Londen. Vanuit de douane kregen we informatie over een aantal aandachtspunten waar je aan moet denken wanneer je vanaf 1 januari Nederland in reist vanuit het VK.

We noemen de 5 belangrijkste aandachtspunten voor inreizen vanuit de VK naar Nederland na 1 januari

 • De belastingvrije grens ligt vanaf 1 januari op €430. Wanneer aankopen samen duurder zijn dan (omgerekend) € 430, betaal je hier bij terugkomst in Nederland belasting over.
 • Alcohol: Je mag 1 liter sterke drank belastingvrij meenemen.
 • Vis-, vlees en zuivel: mogen niet mee, ook niet als ze vacuüm verpakt zijn.
 • Je mag 1 slof sigaretten belastingvrij meenemen. Aangezien dit duurder is in Engeland geldt dit met name de andere kant op.
 • Contanten in geld: als je op de heen- of terugreis (omgerekend) € 10.000 of meer aan contant geld meeneemt, dan moet je hier aangifte van doen bij de Douane.

Reis je met een (huis) dier? Houd er dan rekening mee dat de regels voor het meenemen van huisdieren waarschijnlijk ook wijzigen per 1 januari 2021. Meer informatie over het reizen met huisdieren vind je ook op de website van de NVWA – ook bijvoorbeeld over met welke dieren je wel en met welke dieren je niet mag reizen.

Handig om op je telefoon te hebben om altijd goed geïnformeerd op reis te gaan: de Douane Reizen App. Download de Douane Reizen App.

1 comment
 1. is het noodzakelijk om van gekochte artikelen een rekening zonder VAT te tonen?
  Ik koop onderdelen op een beurs. Krijg ik daar ook een rekening zonder VAT?
  dank voor Uw reactie
  Ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat je misschien ook leuk vindt