Ferry naar Engeland

Mocht je naar Engeland gaan, dan zijn er verschillende manieren om erheen te reizen. Je zou ervoor kunnen kiezen om met het vliegtuig te gaan richting een van de Londense vliegvelden. Je kunt echter ook de ferry nemen. Je kunt de ferry naar Engeland pakken (van Hoek van Holland naar Harwich of van Rotterdam naar Hull), maar je kunt ook naar de kortste afstand tussen Europa en Engeland rijden, en de ferry van Calais naar Dover pakken. Voor beide manieren van reizen (ferry versus vliegtuig) zijn verschillende dingen te zeggen.

Er zijn overigens nog een aantal andere routes die vanaf Nederland met de ferry kunnen worden afgelegd. De route IJmuiden-Newcastle bijvoorbeeld, of Zeebrugge-Hull, of Duinkerken-Dover. De ferry naar Engeland is populair.

Voor en nadelen van vliegen naar Engeland

vliegen naar engeland
Interieur van een vliegtuig

Voordelen
Een voordeel van vliegen is dat je vrij snel in Engeland bent: een vliegreis vanaf een van de vijf commerciële vliegvelden in Nederland (Schiphol, Eindhoven, Eelde, Maastricht of Rotterdam The Hague) naar een van de zes commerciële vliegvelden van Londen duurt vaak niet veel langer dan een uur.

Een ander voordeel is dat het erg goedkoop is geworden, een retourtje Amsterdam Londen kan al voor prijzen onder de €80. Er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen waarmee dit kan (Easyjet, Ryanair, Cityjet).

Nadelen
Het grote nadeel is dat vliegen tegenwoordig niet echt comfortabel meer is. Je wordt eigenlijk met zo veel mogelijk mensen in een metalen buis gepropt, en vervolgens over het Kanaal geschoten. Het is heel anders dan de ferry naar Engeland. Een ander nadeel is dat vluchten naar Londen nooit ‘s nachts gaan.

Je bent dus een deel van de dag kwijt met vliegen, rustig slapen zit er helaas niet in. Ten slotte moet je voor de paspoortcontrole vaak twee uur van tevoren op het vliegveld aanwezig zijn.

ferry naar engeland
Interieur van een ferry

Voor en nadelen van de ferry naar Engeland

Voordelen
Een groot voordeel van de ferry is dat de reis vaak ‘s nachts plaatsvindt. Je kunt dus, als je wilt, rustig gaan slapen in een comfortabel bed. Ook als de reis niet ‘s nachts is, of als je geen hut hebt, dan is de ferry comfortabeler.

Je kunt je vrij bewegen, heel anders dan in een vliegtuig. Een ander voordeel is dat je met de auto op de ferry kunt. Aan de andere kant kom je er dus met de auto uit, je hoeft dus geen auto te huren of iets dergelijks. Onder meer hier lees je meer over varen naar Engeland.

Nadelen
Het laatste anti-vlieg argument geldt tegenwoordig ook bij de ferry's. De Britse regering voert sinds april 2015 ook bij alle Britse havens een paspoortcontrole uit. Vooraf wordt er dus ook gecheckt of je de juiste identiteitspapieren bij je hebt.

Dit kost allemaal extra tijd. Een ander nadeel van de ferry naar Engeland is dat het relatief duur is. Zeker de lange ferry routes zijn erg duur, omdat je er verplicht nog een hut moet bijboeken.

Bekijk de aanbieders van de verschillende ferries naar Engeland

DFDS-Seaways-aanbieding

StenaLine-aanbieding

P&O-ferries-aanbieding