Londen is al sinds de stichting, rond het jaar 50, een bruisende stad in Engeland. Door de Romeinse keizer Claudius werd het toen genaamde Londinium leven in geblazen. Sindsdien is het een centrum dat op Europees gebied vooruitstrevend is op uiteenlopende sectoren, zoals financieel en cultureel. Londen is de grootste stad in Engeland, de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk en tevens de grootste stad van dat rijk, met ruim 7,5 miljoen inwoners. Met agglomeratie erbij heeft de stad zelfs tussen de 12 en 14 miljoen bewoners. Hiermee is het tegelijkertijd ook de grootste stad van de Europese Unie. Bekijk het weer in Londen!
Geschiedenis van Londen
Van het jaar 50 na Christus tot 410 na Christus
Londen heeft strategisch gezien een heel slimme plek. Aan de oever van de Theems met de nabijheid van de kust, maar niet aan de kust, werd de stad rond het jaar 50 na Christus door de Romeinen gesticht. De strategische factoren hebben zeker wel meegespeeld in de vroege groei van Londen. In de loop der tijd groeide Londen uit tot de hoofdstad van de Romeinse provincie Brittanië. Toen de Romeinen de provincie Brittanië in 410 verlieten, raakte de stad een belangrijke functie kwijt.
Van 1066 tot de late middeleeuwen
Angelsaksische koningen regeerden vanaf toen tot het jaar 1066. De stad raakte in verval. Dat Londen belangrijk was geweest, en nog steeds potentie had, ontging Normandische Willem de Veroveraar niet. Het lukte hem om rond het jaar 1066 een gebied om Londen heen te veroveren. Van dit gebied werd Londen benoemd tot hoofdstad. Willem de Veroveraar gaf opdracht tot de bouw van de Tower of Londen. Rond die tijd is de stad weer gaan groeien. Niet alleen in inwoneraantal, maar ook in aanzien. Het kreeg steeds meer privileges van de wisselende koningen. Uiteindelijk had ‘the City' zoveel macht, dat de koning alleen met toestemming in Londen mocht komen. De machthebbers waren de kooplieden. Er was zoveel handel dat ook buitenlandse kooplieden zich in de stad vestigden. In de late middeleeuwen bleef de stad groeien.
Van 1565 tot 1850
In 1565 werd de Royal Exchange gesticht, en Londen werd het financiële centrum van de wereld. Amper honderd jaar later gebeurden er echter twee rampen in korte tijd. In 1665 werd de stad getroffen door de zwarte plaag, oftewel de pest. Zo'n 100.000 inwoners van Londen vonden de dood. Een jaar later verwoestte een grote brand een groot deel van het centrum (the City). Op dat moment was ook de tweede Engels-Nederlandse oorlog bezig. Toendertijd dacht iedereen dat de Terschellingers te maken hadden met de brand. De Engelse vloot had namelijk in hetzelfde jaar Terschelling geplunderd. Kortom: de chaos in de stad was compleet. De rust keerde na een aantal maanden terug en Londen nam langzamerhand de functie over van Amsterdam als ‘centrum van de wereld'. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden verloor deze functie vanaf ‘rampjaar' 1672 definitief, en Londen nam deze over. Londen bloeide op, vooral tijdens het Victoriaans tijdperk, en rond 1850 was Londen de eerste stad met een rioolstelsel. De levenskwaliteit in de stad verbeterde hierdoor aanzienlijk.
Van de tweede wereldoorlog tot nu
In de tweede wereldoorlog was Londen het slachtoffer van veel Duitse bombardementen. Zo'n 20.000 inwoners kwamen om. Na de tweede wereldoorlog groeide Londen in rap tempo door. Dorpen en steden in de omgeving werden als het ware opgegeten. Het zorgde ervoor dat Londen is gegroeid tot de stad die het vandaag is.
Financiële hart en het openbaar vervoer in Londen
Het financiële hart van Europa heeft zes vliegvelden
Londen wordt samen met de Duitse stad Frankfurt ook vaak het financiële hart van Europa genoemd. Dit komt voornamelijk door de grote multinationals en financiële instellingen (Lloyds, Bank of England) die er hun hoofdkantoor hebben liggen. De stad Londen draagt voor maar liefst 20% bij aan het BBP van het Verenigd Koninkrijk. Verder dragen de haven van Londen en vliegvelden in Londen ook toe aan de bereikbaarheid en verbondenheid van Londen met de rest van de wereld.
The Underground (metro)
Het goede openbaar vervoer in Londen helpt ook mee met de bereikbaarheid van de stad. The Underground, ook wel ‘the Tube' genoemd, is het oudste metronetwerk ter wereld. De eerste lijn ging open in 1863, meer dan 150 jaar geleden! Hoewel er begonnen werd met metrolijnen die slechts 5 meter onder de grond lagen (en waar op veel plekken het daglicht doorheen scheen), was de basis gelegd. Tegenwoordig zijn er uiteraard ook diepere delen van the Underground. De lijnen van de metro werken niet met nummers maar met kleuren met een bijbehorende naam. Zo heb je bijvoorbeeld ‘the central line (rood)', en ‘the metropolitan line (paars)'. Een groot deel van de forenzen reist dagelijks met deze vorm van openbaar vervoer in Londen naar zijn of haar werk.
Wegennetwerk, de bus, de taxi en de trein
Wat minder goed is aan Londen is het wegennetwerk. Het netwerk zelf is wel goed, het is er alleen verschrikkelijk druk. De M25, de ringweg om Londen, is een van de drukste wegen ter wereld. In de spits sta je er gegarandeerd een (half) uur vast, zo niet langer. Bekende gebruikers van deze wegen zijn de rode stadsbussen. Dit openbaar vervoer is wel op zijn retour, er komen ook steeds meer ‘normale' bussen in het straatbeeld. Ook de kenmerkende Londense zwarte taxi's zijn wereldberoemd.
Londen is een belangrijk spoorwegknooppunt in Engeland. Met maar liefst 14 treinstations is het ook een van de drukste. De meeste van deze treinstations liggen buiten de stad, hoewel St. Pancras Station in de stad ligt. Dit treinstation is het eindpunt van Eurostar, de trein die Londen met Parijs, Brussel en andere Europese steden verbindt. Ook Waterloo Station en Victoria Station liggen in de stad Londen. De trein is een essentiële vorm van openbaar vervoer in Londen.
Bedrijven en toeristen in Londen
Naast de status als een van de financiële wereldcentrum zijn er veel bekende en typisch Engelse winkelketens te vinden. Neem bijvoorbeeld Harrods en Marks & Spencer. Ze zijn gevestigd aan straten zoals Oxford Street / Regent Street, in het hart van de stad. Uiteraard zijn er ook verschillende Primark's te vinden en kan er gewinkeld worden in winkels van bekende modemerken. Londen is ook de plek van de grootste speelgoedwinkel ter wereld, Hamleys. Het hoofdkantoor van de BBC, de Britse publieke omroep, is natuurlijk ook in Londen gevestigd. Al deze bedrijvigheid zorgt voor veel toeristen in de stad. Meer dan 16 miljoen internationale toeristen komen jaarlijks naar de stad toe. Populaire bezienswaardigheden in Londen zijn the Tower Bridge, Buckingham Palace, the Tower of London, the Big Ben, the London Eye, Hyde Park en veel meer. Londen is hiermee een van de populairste steden ter wereld. Dit komt natuurlijk niet alleen door de bezienswaardigheden, maar ook door de sfeer die er in de stad hangt. Londen is de stad van fish and chips, het is de stad van Harry Potter, de stad van de rode telefooncellen en de stad van the Underground. Veel plezier in Londen! Ben je overtuigd en wil je een weekendje Londen boeken? Kijk dan eens naar deze aanbiedingen voor een Citytrip Londen van TUI.