Bezienswaardigheden in Londen

Londen is onder toeristen voornamelijk bekend om de vele bezienswaardigheden die er te vinden zijn. Maar niet alleen op het gebied van monumenten en oude gebouwen is er een grote verscheidenheid, ook op cultureel gebied is er veel te vinden.

grote bezienswaardigheden in londen
Tower of Londen / Tower Bridge

De populaire bezienswaardigheden in Londen

Misschien wel het meeste bekende gebouw is het Palace of Westminster. Met zijn Big Ben als klokkentoren is het een bezienswaardigheid die prompt aanwezig is in het hart van de stad. Tegenwoordig is het paleis een plek waar de politiek bedreven wordt, vanwaar ook de meer recentere naam The Houses of Parliament komt.

Verder is er het Buckingham Palace. Dit paleis, dat vaak in het nieuws komt, is niet alleen qua uiterlijk mooi om te zien, want met zijn klassieke bouwstijl is het een lust voor het oog, maar ook op cultureel gebied komen er veel mensen op af. Zo is het nog steeds de plaats waar de koningin woont en waar gasten worden onthaald. Hoewel dat vaak binnen de muren gebeurt, kunnen ook toeristen genieten van deze tradities, zoals het wisselen van de wacht, waarbij de wachters hun werkzaamheden overdragen aan nieuwe wachters.

Ook is er de Tower of London. Vroeger was deze vesting niet alleen huisplaats voor vorsten in tijden van oorlog, maar was het later ook de meest voorname plek waar de kroonjuwelen werden opgeslagen. In zijn geschiedenis heeft het kasteel verschillende functies gehad, van paleis tot gevangenis en van opslagkamer tot fort.

De Tower Bridge is misschien wel een van de bekendste bezienswaardigheden in Londen. Voornamelijk komt dat door zijn mooie bouwstijl, maar ook door zijn praktische bestaan, de brug wordt namelijk nog steeds massaal gebruikt, en als manier om van het stadscentrum naar de rest van Londen te komen is hij ideaal.

Westminster Abbey
Westminster Abbey

De Londen Eye is ook een direct aanwezig stuk in het centrum van de stad. Dit reuzenrad is gebouwd als attractie voor toerisme, maar tegenwoordig is het ook een bezienswaardigheid op zich. Niettemin heeft het ook een functie, als uitkijkpost over de stad. Vanaf een hoogte van 135 meter kunnen toeristen in een 360 graden uitzicht over de stad heen kijken.

De Westminster Abbey is een kapel die vroeger gebruikt werd als kerk. Buiten het feit om dat deze in gotische stijl gebouwde kerk een trekpleister is voor toeristen, is het ook een plek waar vorsten worden gekroond. Het is dus een plek die ook nog zijn functie heeft behouden. De kerk raakte zwaar beschadigd na de grote brand van Londen in 1666, maar gelukkig zijn er grote stukken bewaard gebleven.

Pleinen en markten

Er zijn ook pleinen en markten die voor toeristen interessant zijn. Zo is er het Picadilly Circus. Dit is een kruispunt van de bekend straten Regent Street en Shaftesbury Avenue en Picadilly. Logisch is dat het er een druk geheel is met veel toeristen en lokale bewoners. Dat maakt het vooral een ontmoetingsplaats.

Verder is er Covent Garden. Dit is een overdekte marktplaats. Vroeger was het vooral een marktplaats voor bewoners, waar eten gekocht kon worden, maar tegenwoordig is het vooral een plek waar straatartiesten toeristen vermaken.

Picadilly Circus
Picadilly Circus

Leicester Square is een plein aanwezig in het uitgaansgebied. Hier staan onder andere beelden opgesteld van Isaac Newton en William Shakespeare. Ook zo’n plein is Trafalger Square. Dit is vernoemd naar de zeeslag bij Trafalger. Dit plein is ingericht in het herdenken van admiraal Nelson, die verschillende zeeslagen had geleid. Ook is er bij het plein de National Gallery te vinden, een museum voor kunst, waar onder andere werken te vinden zijn van Da Vinci, Rembrandt, Vermeer en Van Gogh. Een van de bekendste werken die er er hangt is de Zonnebloemen van Van Gogh. Op cultureel gebied is dit misschien wel een van de bekendste bezienswaardigheden in Londen.

Er zijn verder nog andere gebouwen te vinden, zoals de St. Paul’s Cathedral, een kathedraal in oude stijl. En natuurlijk zijn er ook veel parken te vinden, met ieder hun eigen stijl. Buiten dat is de algemene bouwstijl in het Londens hart authentiek te noemen, dus het centrum kan op zich ook als monument door het leven gaan.

In dit blogartikel vind je nog wat meer tips over wat je kan doen in Londen.