De stad Manchester

de stad manchester
Het centrum van Manchester

Manchester is met ruim 500.000 inwoners de vierde grootste stad van Engeland. Met de agglomeratie erbij van Greater Manchester loopt het inwonertal zelfs op tot ruim 2,6 miljoen. De stad is in de industriële revolutie vooral groot geworden als textielstad. Door de strategische ligging van de rivier de Irwell en het Bridgewater Canal en de invoer van wevers uit andere Europese landen, groeide de stad snel. Het weer in de stad is over het algemeen prima.

Veel verschillende nationaliteiten in de studentenstad Manchester

Manchester heeft een verscheidenheid aan nationaliteiten. Zo is ruim 14% van de inwoners van Aziatische afkomst en circa 9% van Afrikaanse afkomst. Dit komt vooral doordat het een echte universiteitsstad is. Er zijn ruim 80 duizend studenten te vinden die leskrijgen op The Manchester Metropolitan University, The University of Manchester of the Royal Northern College of Music. Deze diversiteit aan nationaliteiten galmt door in de cultuur van de stad. Zo is er een Chinatown, met verschillende Oosterse restaurants. Ook heeft Manchester de derde grootste populatie Chinezen van heel Europa. Bovendien organiseert Manchester jaarlijks een van de grootste St. Patrick’s Day-parades. St. Patrick's Day is een feestdag die vooral wordt gevierd in de Verenigde Staten, Ierland en Australië.

De verwoesting van Manchester in de tweede wereldoorlog
De verwoesting van Manchester in de tweede wereldoorlog

Geschiedenis van Manchester

In de tweede wereldoorlog werd er een grote oorlogsindustrie opgestart in Manchester. Hierdoor was de stad een doelwit van Duitse bombardementen. De grootste bombardementen door de Duitse luftwaffe vonden eind 1940 plaats. Toen zijn tienduizenden huizen verwoest en honderden dodelijke slachtoffers gevallen. Ook de kathedraal van Manchester was hierbij zwaar beschadigd geraakt. Een groot deel van de binnenstad van Manchester was weg.

Na de tweede wereldoorlog was de stad jarenlang doelwit van aanvallen van Ierse Republikeinen. Zo zijn er branden gesticht en aanslagen gepleegd. De grootste aanslag was in 1996, waarbij de IRA bij warenhuizen een bom tot ontploffing had laten komen. Hierbij vielen slachtoffers en werden veel panden beschadigd. Dit heeft er echter wel voor gezorgd dat de binnenstad van Manchester, door renovatie, een modern uiterlijk heeft.

In de stad staan verschillende, bekende, bezienswaardigheden. Als eerste kunnen toeristen naar Albert Square gaan, een groot plein dat gelegen is aan de Manchester Town Hall. Verder zijn er een aantal musea in de stad, zoals het Museum of Science and Industry en de Manchester Art Gallery, waar verschillende generaties aan kunst worden tentoongesteld.

Openbaar vervoer (trein en metroshuttle) in Manchester

Manchester is met het treinstation goed verbonden met de rest van de steden in Engeland. Maar ook is het dankzij Manchester Airport ook goed verbonden met de rest van de wereld. Dit is een internationale luchthaven die jaarlijks miljoenen passagiers transporteert. Het vliegveld is een van de grootste luchthavens in Engeland en is daarom goed verbonden met de stad door de Northern Rail. Je kunt de trein onder Manchester Airport pakken, rechtstreeks naar het centrum van de stad (Picadilly Station).

Verder is er de Metroshuttle. Dit is een veelgebruikt middel van openbaar vervoer in Manchester. Het is een gratis busdienst die reizigers door de stad zelf en door de naastgelegen steden transporteert. Kortom: de metroshuttle rijdt door heel de agglomeratie Greater Manchester. Hij rijdt iedere 10 minuten en komt langs alle interessante plekken voor toeristen.

manchester united logo
Het logo van Manchester United FC

Voetbal in Manchester

Ook op het gebied van voetbal is de stad internationaal erg bekend. Er wordt ook wel eens gezegd dat de hele stad voetbal in en uitademt. Het is namelijk de stad van zowel Manchester United FC als Manchester City FC. Beide clubs zijn in handen van buitenlandse eigenaren en hebben daardoor erg veel geld te besteden. Zo spelen er nu of speelden er in het verleden sterren zoals Christiano Ronaldo, Wayne Rooney, David Beckham, Ryan Giggs, Yaya Touré, Mario Balotelli, Sergio Aguero en talloze anderen bij een van beide clubs.

De eerstgenoemde club is opgericht in 1878 en speelt al sinds 1910 in het stadion Old Trafford. Daar is plek voor 80 duizend toeschouwers. Manchester United is een van de grootste voetbalclubs ter wereld. Ook de Nederlanders Daley Blind en Memphis Depay spelen er, onder de Nederlandse coach Louis van Gaal. De andere voetbalclub is opgericht in 1880 en speelt in het Etihad Stadium, dat plek heeft voor ruim 60 duizend toeschouwers.