De stad Oxford

Oxford is een Engelse stad in de county Oxfordshire. Er wonen ruim 150.000 mensen. Oxford is een echte universiteitsstad. In de stad staat namelijk de wereldberoemde universiteit van Oxford. Vooral door de universiteit zijn er veel verschillende nationaliteiten te vinden in Oxford. Zo is circa 9% van bevolking Zuid-Aziatisch en 4% Chinees.

Universiteit van Oxford
De Universiteit van Oxford

De geschiedenis van Oxford

De stad werd gesticht onder de naam Oxanforda in de Angelsaksische tijd. Het begon met een nonnenklooster dat in de 8ste eeuw werd gebouwd. In de 12 eeuw na Christus werd de universiteit van Oxford gesticht. Hierdoor zou het een belangrijke stad worden in de geschiedenis van Engeland. In de Engelse burgeroorlog vluchtte Karel I naar Oxford, nadat hij was gevlucht uit Londen.

Later, in de 20ste eeuw begon de economie van de stad aan te trekken. Er vestigden drukkerijen en uitgeverijen in de stad en in een voorstad, Cowley, werd er een auto-industrie opgestart door Morris Motor Company. Dit zorgde voor veel werkgelegenheid. Ook kwamen veel mensen uit Wales naar Oxford om voor het autobedrijf te werken, aangezien in Wales een voedselschaarste was door mislukte oogsten. Deze autoproductie is er nog steeds en is sinds tijden in handen van BMW. In Cowley worden tegenwoordig onder andere de bekende Mini’s geproduceerd.

De universiteit van Oxford

Oxford is zelfs tegenwoordig nog wel het meest bekend om zijn universiteit. Deze werd gesticht in de 12e eeuw en is daarmee de oudste universiteit van het Verenigd Koninkrijk. Talloze bekende wetenschappers en schrijvers hadden hier hun lessen gevolgd, zoals Stephen Hawking, C.S. Lewis en J.R.R. Tolkien. Sinds 1921 hebben ruim 46 mensen die afgestudeerd zijn op Oxford University een nobelprijs gewonnen. Dat zegt wel iets over de kwaliteit van onderwijs dat wordt gegeven op de universiteit Oxford. Reken wel op zo'n £12.000 collegegeld. Omgerekend naar euro's is dit natuurlijk meer. Overigens laat de universiteit van Oxford niet zomaar iedereen toe.

een straat in Oxford
Een straat in Oxford

Bezienswaardigheden / wat is er te doen in Oxford?

Oxford is voor toeristen zeker een mooie bestemming. Door de grote universiteit, zijn er al talloze jaren oude gebouwen te vinden. Dus niet alleen voor studenten zijn deze gebouwen interessant, ook voor mensen die van de bouwstijl houden. Vooral doordat in de tweede wereldoorlog Oxford niet veel was gebombardeerd. Door de afwezigheid van een oorlogsindustrie zijn veel oude gebouwen gespaard gebleven.

Jaarlijks komen en zo’n 10 miljoen toeristen naar Oxford. Hierdoor is er een bruisende binnenstad ontstaan. Hier zijn dan ook alle bezienswaardigheden te vinden. Er zijn veel winkels te vinden en verschillende bioscopen. Een kruispunt van de belangrijke straten Queen Street, St. Aldate’s en Cornmarket Street is een belangrijk punt in het centrum. Hier zijn veel winkels en zijn er gebouwen van de overheid te vinden, zoals het stadshuis en het politiebureau. Verder is er Blackwell’s Bookshop. Deze claimt een van de grootste zalen te hebben, waar boeken worden gestald, van Europa, de Norrington Room. Ook is er een levendige handel in kleding met opschriften als ‘University of Oxford'.

Meer weten over wat je kan doen in Oxford? In dit artikel vind je nog meer tips voor een citytrip in Oxford.