Oyster Card – Openbaar vervoer in Londen

Wat is de Oyster Card?

De Oyster Card (pay as you go) is een pas die vergelijkbaar is met de Nederlandse OV-Chipkaart. Met de Oyster Card kan worden gereisd met vrijwel al het openbaar vervoer in Londen, met uitzondering van de treinen naar de verschillende luchthavens. De meeste ritten van toeristen zullen echter met de bus of Underground worden gemaakt.

oyster card ov londen

Hoe kom ik aan een Oyster Card?

Een Oyster Card is al voordat naar Engeland gereisd wordt te bestellen via de website van Transport for London. Op die manier kost een kaart £3,00. De kaart is ook gewoon uit de kaartautomaat te halen op de verschillende stations van de Underground en op 3700 andere plekken in de stad. Dan kost een Oyster Card echter £5,00. Net als bij de OV-Chipkaart moet er saldo op de kaart worden geladen. Afhankelijk van de lengte van het verblijf is enigszins te berekenen wat voor bedrag er vooraf op de kaart gezet dient te worden met behulp van de tarievenlijst op de website van Transport for London. Normaal gesproken moet het opladen met £15,00 voor de eerste twee dagen van verblijf in Londen voldoende zijn. Voor elke dag extra kan dan voor £5,00 worden opgeladen. De ervaring leert dat dat voldoende is. Indien het saldo alsnog ontoereikend blijkt om opnieuw in te checken, kan de kaart eenvoudig opnieuw opgeladen worden bij een kaartautomaat.

Hoe zit het met betalen van de Oyster Card?

Het systeem achter de Oyster Card rekent altijd de voordeligste dagprijs uit voor de passagier. Als bijvoorbeeld met de Underground om 9:15 uur vanaf Heathrow naar het centrum wordt gereisd en aldaar (binnen zone 1 en 2) op dezelfde dag nog verschillende ritten met de metro en bus worden gemaakt, dan zal er maximaal £12,00 worden afgeschreven. Dat bedrag is opgebouwd uit de £5,00 voor een enkeltje met de Underground vanaf het vliegveld naar het centrum (voor het spitstarief dat tot 9:30uur van kracht is) en £7,00 voor een dagkaart (Off-peak, want na 9:30uur) voor het onbeperkt reizen in zone 1 en 2. Wordt er na 9:30 uur vertrokken van het vliegveld, dan zal de prijs die maximaal in rekening wordt gebracht £8,50 zijn. Dat is namelijk de maximale prijs (Off-peak price cap) voor reizen in de zones 1 t/m 6.

Er kunnen voor vertrek verschillende abonnementen op de Oyster Card worden geladen. Een dagkaart kopen voor slechts één dag is echter niet mogelijk, omdat er per dag nooit meer dan de kosten van een papieren dagkaart in rekening worden gebracht. Wel kan het voordelig zijn tickets die zeven dagen geldig zijn op de kaart te laden (voor langere perioden is en gepersonaliseerde kaart met pasfoto nodig). Denk er daarbij om om vooraf te bepalen in welke zones wordt gereisd. De meeste bezienswaardigheden liggen in zone 1 en 2. Dus zal een abonnement voor die zones in de meeste gevallen volstaan.

Het is altijd verplicht om in te checken (to touch) wanneer gebruik wordt gemaakt van het openbaar vervoer. Dit gaat via een opvallende gele schijf waar de kaart bij moeten worden gehouden. In de Underground moet dit bij de toegangspoortjes tot het station. Ook is het verplicht om uit te checken (touch out) aan het eind van de reis. Bij het reizen met de bus kan het touchen soms op de haltes al, maar anders gewoon in de bus. Het is dan, net als bij de tram, niet noodzakelijk om uit te checken, omdat er een ritprijs wordt berekend die los staat van de lengte van de rit. Bij reizen met de DLR (Docklands Light Railway) moet bij het instappen en uitstappen de gele schijf met de Oyster Card worden aangeraakt.

Behalve de Oyster Card zijn ook nog gewone papieren tickets geldig in het Londense openbaar vervoer. Deze kunnen nog steeds via de kaartautomaten op de stations worden aangeschaft en tevens bij buschauffeurs en conducteurs. Bij ruim 80% van de ritten wordt echter wel gebruik gemaakt van de Oyster.

Het verdient de aanbeveling om zorgvuldig om te gaan met het inchecken. Wanneer dit vergeten wordt, kan bij controle een boete worden opgelegd. Deze bedraagt bij contante betaling (of bij betaling binnen 21 dagen) £50,00. Wordt niet binnen 21 dagen betaald, dan wordt de boete verhoogd tot £80,00.

Je kunt de Oyster Card ook in combinatie met de Londen Pass kopen.