Weekendje Londen na Brexit – Paspoort nodig?

Je hebt een weekendje Londen gepland of wil juist iets plannen voor een weekendje Londen / Engeland? En vraagt je af hoe het zit met de Brexit en of je een paspoort nodig hebt?

Ja, je hebt straks waarschijnlijk een paspoort nodig voor een bezoek aan het VK. Overigens is het nu ook al zo dat je een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig hebt voor een bezoek aan Engeland, Schotland, Wales en Noord Ierland. Het VK heeft zich namelijk niet aangesloten bij het zogenaamde Schengen akkoord.

Een rijbewijs is ook geen officieel identiteitsbewijs voor het VK. Maar het kan zo zijn dat straks ook een nationale (Nederlandse) identiteitskaart niet meer genoeg is.

Er zijn verschillende scenario's denkbaar qua identificatie en paspoortplicht.

Deal? Dan is een nationale EU identiteitskaart waarschijnlijk tot en met 31 december 2025 genoeg.
Indien er een Brexit deal komt is de kans aanwezig dat er een overgangsperiode gaat volgen. In deze overgangsperiode zal het waarschijnlijk zal zijn dat de EU-regels nog blijven gelden tot en met 31 december 2020, wat wil zeggen dat een identiteitskaart voldoende is. Nationale identiteitskaarten van EU burgers zijn genoeg om door het VK te reizen. Zelfs 5 jaar na de overgangsperiode met een deal brexit, dus tot en met 31 december 2025 zou men dan kunnen reizen met een nationale EU identiteitskaart.

No deal – geen terugtrekkingsakkoord

Bij het scenario van een No deal brexit en er geen terugtrekkingsakkoord volgt met een een overgangsperiode, zal een nationale identiteitskaart niet langer genoeg zijn om naar het VK te reizen. Maar ook dan is het mogelijk met een geldige identiteitskaart of paspoort tot 31 december het VK in en uit te reizen. Hierna kan het zijn dat een identiteitskaart niet langer genoeg is.

Ook dit artikel van de ANWB is duidelijk over benodigde reisdocumenten wanneer je naar het VK reist.

Waar moet je verder op letten na de Brexit? Rijbewijs, passagiersrechten, roaming etc.
Ook is het goed mogelijk dat de wederzijdse erkenning van rijbewijzen tussen het VK en de EU komt te vervallen na de Brexit, en dat er dan een geldig internationaal rijbewijs nodig is om de weg op te mogen. Ook vervallen mogelijk passagiersrechten (vertraging bij vliegen) na de Brexit (denk aan Nederlanderss die met British Airways vliegen, of Britten die met KLM vliegen). Verder zijn mobiele en telecomummnicatie aanbieders niet langer gebonden aan EU-roaming regels, zo zal het voor Britten duur worden op het continent om te internetten en vice versa. Meer informatie op de website van de Europese Commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat je misschien ook leuk vindt