Steden in Engeland

Er zijn veel verschillende soorten steden in Engeland te vinden. De steden waar toeristen voor komen, zijn natuurlijk de steden waar veel Engelse cultuur te vinden is. Met dit soort steden staat Engeland vol. Vooral in zuid-west Engeland zijn er veel van dit soort steden te vinden.

notting hill in londen
De wijk Notting Hill

Londen

Denk allereerst aan de Engelse hoofdstad Londen. In Londen is veel moois te vinden op het gebied van architectuur. Denk aan de Normandische Tower of London, het moderne London Eye maar ook aan het typisch Engelse Buckingham Palace. Behalve de standaard toeristische attracties is het voor veel buitenstaanders ook een genot om door een wijk als bijvoorbeeld Notting Hill te lopen. Als je een abonnement of dagkaart hebt voor the Underground, kun je met het grootste gemak naar deze rustige wijk ten noordwesten van het Hyde Park gaan. Kijk je ogen uit naar deze prachtige oud-Engelse huizen. Zoek je een meer levendig plein (zeker ‘s avonds aan te raden): ga dan eens naar Picadilly Circus. Het is een van de bekendste pleinen van Londen, vooral vanwege de lichtreclames die ‘s avonds overal te zien zijn. Het doet hierdoor een klein beetje denken aan New York. Je beseft direct dat je in een wereldstad rondloopt.

Oxford en Bath

Als je voor een meer kleinschalige stad gaat, maar toch ook nog een typisch oud-Engelse stad, dan kun je ervoor kiezen om Oxford of Bath te bezoeken. Het zijn ook typisch oud-Engelse steden, maar met een stuk minder toeristen. Oxford is tegenwoordig vooral nog bekend vanwege the University of Oxford die er gevestigd is. Verder is het centrum van de stad een waar genot voor het oog. Ook Bath heeft een prachtige binnenstad. De stad was in de 18e eeuw van groot belang voor de Engelse rijkelui. Het is tegenwoordig op cultureel belang nog een van de belangrijkste steden in Engeland.

liverpool fcVoetbalsteden in Engeland

Ben je naar Engeland gekomen om het voetbal te bezoeken, dan zijn er een aantal voetbalsteden waar je moet zijn geweest. Het nadeel is alleen dat ze vrij ver uit elkaar liggen. Je kunt natuurlijk naar Londen gaan. Bekende voetbalclubs in Londen zijn Arsenal FC, Chelsea FC, Queens Park Rangers (vaak afgekort tot QPR), Tottenham Hotspur FC, Fulham FC, West Ham United FC en Crystal Palace FC. Dit zijn slechts de clubs die in de Engelse Premier League spelen (het hoogste niveau). Dan heb je ook nog een aantal voetbalclubs die op het tweede niveau van Engeland spelen, genaamd ‘the Championship'.

De andere typische voetbalstad in Engeland is Manchester. Twee grote voetbalclubs komen uit deze stad: Manchester United en Manchester City. Ook het nabijgelegen Liverpool huisvest twee topteams: Liverpool FC en Everton. Manchester en Liverpool zijn twee steden in Engeland die vrij dicht bij elkaar liggen.

Voor het voetbal kun je dus kiezen voor Londen. Dit is de Engelse stad waar de meeste topteams vandaan komen. Ook kun je kiezen voor de regio Manchester-Liverpool. Op de kaart hieronder kun je Liverpool en Manchester zien (linksboven), en Londen (rechtsonder). Daar tussenin liggen Bath en Oxford.