Met de trein naar Engeland

Sinds het eind van 1994 is de Kanaaltunnel in gebruik voor vervoer tussen het Europese vasteland en Engeland per trein. Je kunt tussen Coquelles in Frankrijk en Folkestone in Engeland met de trein naar Engeland reizen. Zowel passagiers als voertuigen worden per trein vervoerd door een 50,5 kilometer lange tunnel. Voetpassagiers reizen over het algemeen met de Eurostar hogesnelheidstrein vanaf stations Brussel-Zuid en Paris Gare du Nord naar London St. Pancras International. Voertuigen reizen aan boord van een andere trein; de Eurotunnel Shuttle. Deze rijdt van speciale terminals nabij de ingang en uitgang van de tunnels in Fréthun, Frankrijk en Folkestone in England.

Met NSinternational naar Engeland?

Bekijk de prijzen en aanbiedingen (al v.a. €59)

Met Eurostar naar Engeland?

Bekijk de prijzen voor de Eurostar naar Londen

Met de Thalys naar Engeland?

Bekijk de prijzen via NS International bij Thalys

Eurostar naar Engeland.

Dit is de echte manier van reizen met de trein naar Engeland. De dienst per Eurostar wordt uitgevoerd met 400 meter lange hogesnelheidstreinen die met 300 km/h 750 passagiers tegelijk vervoeren. Passagiers vanuit Nederland zullen voornamelijk vanaf Brussel-Zuid / Bruxelles-Midi reizen, maar er wordt ook vanuit Parijs gereden. De reistijd tussen Brussel en Londen bedraagt ongeveer 2 uur en 10 minuten. De rit van Parijs naar Londen neemt twee uur en 25 minuten in beslag. Enkele treinen stoppen onderweg te Lille-EuropeCalais-FréthunAshford International en Ebbsfleet International.

De Eurostar komt aan te Londen op het station St. Pancras International, dat ten noorden van het centrum van de stad ligt. Met behulp van de Metro zijn via het station King’s Cross St. Pancras vrijwel alle bestemmingen in Londen eenvoudig te bereiken. De zes Metro-lijnen Circle lineHammersmith & City lineMetropolitan lineNorthern linePiccadilly line en Victoria line doen het station aan. Vanaf de vrijwel naast elkaar gelegen treinstations King’s Cross railway station en St. Pancras International zijn bovendien veel bestemmingen in de rest van Engeland eenvoudig via het spoor te bereiken.

thalysHet station Brussel-Zuid / Bruxelles-Midi is vanuit Nederland bereikbaar met de Thalys. Opstapstations van de hogesnelheidstrein is Amsterdam Centraal, Schiphol, Rotterdam Centraal en Antwerpen-Centraal. De reistijd van de Thalys is op dit traject 1:49 uur. Dagelijks rijdt de Thalys het traject 8 maal per dag. Voor zowel de Thalys dient vooraf gereserveerd te worden. Voor mensen die in het zuiden van Nederland wonen, en met de trein naar Engeland willen (of: met de Thalys naar Engeland willen), kan het efficiënt zijn om eerst naar Roosendaal te reizen en vanaf daar verder met de stoptrein naar Antwerpen-Centraal en/of Brussel-Zuid.

Rekeninghoudend met inchecktijden van 45 minuten voor de Eurostar te Brussel-Zuid / Bruxelles-Midi bedraagt de minimale reistijd tussen Amsterdam Centraal en St. Pancras International ongeveer 5 uur.

Treinreizen per Thalys en Eurostar zijn te boeken op de websites van Voyages SNCF en NSinternational.nl. Er geldt een variabel tarief dat afhankelijk is van het moment van boeking. Vaak zijn er acties waarbij tickets voor lage tarieven worden aangeboden. Het loont dus de moeite om deze aanbiedingen in de gaten te houden.

NSinternational naar Engeland

Treintickets te koop vanaf €59.-

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een completer pakket te boeken met een treinreis en accommodatie in Londen, dat kan bijvoorbeeld bij Kras.nl

londen trein en hotel

Eurotunnel Shuttle

De Eurotunnel Shuttle verbindt de terminals te Fréthun (nabij Calais) in Frankrijk en te Folkestone in Engeland met elkaar. De locomotieven trekken de grootste treinwagons ter wereld om de voertuigen en hun passagiers te kunnen vervoeren. Er zijn afgesloten dubbeldeks wagons voor auto’s en enkeldeks wagons voor hogere voertuigen zoals touringcars en auto’s met caravan. Passagiers kunnen vrij rondlopen door de wagons. Veel valt er natuurlijk niet te zien in de tunnel. Je gaat dus wel eigenlijk met de trein naar Engeland, maar toch alsnog een soort van met de auto. Handig is het dat er toiletten aan boord aanwezig zijn. Vrachtwagens rijden mee op halfopen wagons, nadat de chauffeurs hun wagen in de trein geparkeerd hebben, worden ze met een busje opgehaald en verzamelen ze zich in een wagon die geschikt is voor personenvervoer.

De terminal te Fréthun is het vanuit Nederland het best te bereiken over de weg door de route van Breda, Antwerpen, Gent, Brugge, Duinkerken naar Calais te volgen. De reisafstand vanuit Utrecht is dan ongeveer 335 kilometer. Als het rustig op de weg is, is dat in 3 uur te doen. Vanaf de terminal in Folkstone in engeland is de A20 eenvoudig te bereiken. De reisafstand via deze weg naar het centrum van Londen is vanaf de terminal ongeveer 110 kilometer. 

trein door het kanaal naar engelandEr rijden soms wel vier Shuttles per uur en het afleggen van het traject door de tunnel neemt ongeveer 35 minuten in beslag. Het tarief dat voor de oversteek in rekening wordt gebracht is afhankelijk van het tijdstip van de dag en is vastgesteld met een interval van twee uur. Als er geen haast is, loont het soms dus om even te wachten tot de prijs lager ligt. Het voordeligst is het om met meerdere mensen in een auto te reizen. Er dient namelijk per voertuig betaald te worden voor de rit en niet per passagier. Je kunt dus door de Eurotunnel met de trein naar Engeland reizen met wel 7 of 8 personen in 1 auto voor hetzelfde tarief als met 1 persoon!

Overigens worden auto’s met een LPG/autogas-installatie aan boord niet toegelaten in de treinen die door de tunnel rijden.