Aberdeen Airport

De havenstad Aberdeen ligt in het noordoosten van Schotland op ongeveer 150 kilometer ten noorden van Edinburgh. De luchthaven van de stad is Aberdeen International Airport (airport code: ABZ). Dit vliegveld ligt bij het plaatsje Dyce op ongeveer 9 kilometer ten noordwesten van het centrum van Aberdeen. Dagelijks vliegen KLM en KLM Cityhopper minimaal drie keer vanaf Schiphol naar Aberdeen. Amsterdam is daarmee de populairste internationale bestemming vanaf de luchthaven van Aberdeen. De vlucht duurt ongeveer 1:40 uur. Aberdeen Airport is een groot knooppunt voor helikopters. Veel verkeer van en naar de boorplatformen op de Noordzee gaat via vliegveld Aberdeen. In 2017 reisden maar liefst 3,0 miljoen passagiers via Aberdeen Airport.

Openbaar vervoer op Aberdeen Airport

Een buslijn verbindt Aberdeen Airport met het centrum van de stad. Dit is bus 727/JET die overdag om de 20 minuten rijdt. Vroeg in de ochtend, ‘s avonds en in het weekend geldt er een halfuursdienstregeling. De bussen rijden in een half uur naar het Union Square Bus Station in het centrum van de stad. De ritprijs bedraagt £2,70 voor een enkele reis. Je kunt ook met de trein vanaf Dyce Station naar het treinstation van Aberdeen. Het Dyce railway station kun je bereiken met de bus of met de taxi. Daarom reizen de meeste mensen met de bus naar het busstation van Aberdeen. Dit busstation (Union Square Bus Station) ligt op loopafstand van het Aberdeen Train Station aan de ene kant en de ferryhaven aan de andere kant. Vanaf het treinstation van Aberdeen vertrekken treinen in verschillende richtingen, zoals Edinburgh, Glasgow, Inverness en Leeds. Treintickets zijn verkrijgbaar via thetrainline.com en via National Rail. Je kunt echter ook rechtstreeks naar de vliegvelden als Inverness, Edinburgh of Glasgow vliegen.

Vanaf de ferryterminal vertrekken de boten van Northlink Ferries naar Kirkwall (Orkney-eilanden) en Lerwick (Shetlandeilanden). Vanaf de luchthaven van Aberdeen vertrekken ook andere bussen. Deze rijden echter veel minder frequent en hiervan gebruik maken is derhalve nauwelijks een optie. Eventueel kan wel gebruik gemaakt worden van lijn 80 van Jet Connect. Deze verbindt de luchthaven met het station in Dyce. Hiervandaan is het centrum van Aberdeen per trein bereikbaar.