Birmingham Airport

birmingham airportBirmingham Airport (airport code: BHX) is een vliegveld 10 kilometer ten zuidoosten van de Engelse stad Birmingham. Vliegveld Birmingham staat in de lijst van vliegvelden in Engeland op de zesde plek als het gaat om aantallen passagiers per jaar.

In 2014 handelde het vliegveld al meer dan 9,7 miljoen internationale en nationale passagiers af. Dat was een groei van ruim 6% ten opzichte van 2013. Het aantal vliegbewegingen was iets meer dan 97.000.

Het vliegveld heeft slechts een start en landingsbaan: 15/33. Vroeger had het vliegveld twee terminals. Deze twee terminals van vliegveld Birmingham zijn in 2011 bij elkaar gevoegd.

Vliegtuigmaatschappijen op Birmingham Airport

Verschillende vliegtuigmaatschappijen hebben er een basis gevestigd; Ryanair, Monarch Airlines, Thomson Airways. Hiervan vliegen er een aantal naar Amsterdam Schiphol Airport. Ook KLM vliegt zowel zelf als met KLM Cityhopper naar Birmingham toe. Dit zorgt ervoor dat Amsterdam een derde plaats heeft als het gaat om drukste bestemmingen voor Birmingham Airport.

Er zijn een aantal mooie bestemmingen vanaf Birmingham Airport. Zo vliegt Emiraters met de Boeing 777-300ER naar Dubai International Airport toe. Icelandair vliegt met de Boeing 757-200 naar Reykjavik toe. Air India heeft routes naar Delhi en Amritsar.

American Airlines vliegt naar New York JFK en United Airlines vliegt naar Newark. Air Transat vliegt in het zomerseizoen naar Toronto-Pearson Airport (Canada) en Qatar Airways begint in maart 2016 met vluchten naar Doha.

airrail link op vliegveld birminghamOpenbaar vervoer op vliegveld Birmingham (trein, bus)

Trein
Birmingham Airport railway station is het treinstation dat vlakbij Birmingham Airport ligt. Verschillende treinmaatschappijen maken gebruik van de route. Het stuk spoor waaraan de stations Birmingham en Birmingham Airport liggen is een afsplitsing van de West Coast Main Line. Als je naar de stad Birmingham wilt reizen dan zul je de trein richting Stafford moeten nemen. Het is ook de trein richting het noorden. Mocht je dus naar Manchester, Liverpool of verder richting het noorden (Edinburgh, Glasgow) willen reizen dan is dat ook mogelijk.

De andere kant op (richting Rugby) zal uiteindelijk in Londen uitkomen. Het treinstation Birmingham International railway station is bereikbaar vanaf de terminal met een gratis AirRail Link (afbeelding rechts te zien). Iedere paar minuten vertrekt er zo'n soort monorail. Je kunt er ook mee naar het National Exhibition Centre (NEC).

Bus
Je kunt ook met een van de bussen van busmaatschappij National Express West Midlands vanaf vliegveld Birmingham richting de stad Birmingham of Coventry. Neem dan bus 900. Wil je richting Erdington of Solihull, neem dan de 966. De bus stopt net buiten terminal 1. Let op: de buschauffeurs geven geen wisselgeld bij het verkopen van kaartjes! Zorg dus voor gepast geld.