Dublin Airport (Aerfort Bhaile Átha Cliath)

Het vliegveld van Dublin (Baile Átha Cliath in het Iers) heet Dublin Airport. Deze luchthaven is te vinden op ongeveer tien kilometer ten noorden van het centrum van de Ierse hoofdstad. Het is verreweg de grootste luchthaven van Ierland. Dagelijks worden er vanaf Schiphol 4 tot 5 vluchten van en naar deze luchthaven uitgevoerd door Aer Lingus. De vliegtijd tussen beide vliegvelden bedraagt ongeveer 100 minuten. De luchthaven van Dublin beschikt over twee terminals. Vluchten van Aer Lingus komen aan bij terminal 2.

Aangezien het vliegveld niet rechtstreeks verbonden is met het spoornetwerk, zal er gebruik moeten worden gemaakt van de bus om in het centrum van de stad te geraken. Dit kan eenvoudig met de Airlink 747 van Dublin Bus. Deze bus rijdt het grootste gedeelte van de dag om het kwartier vanaf zowel terminal 1 als 2 via de Port-toltunnel naar het centrum. De bus stopt in totaal 12 keer. Na een halfuurtje wordt de halte Central Bus Station (Busáras) bereikt. Hier kan worden overgestapt op verschillende buslijnen, maar ook op de rode tramlijn (zie website luas.ie). Op loopafstand van de halte ligt het Connolly Rail Station (Stáisiún Uí Chonghaile). Vanaf dit station vertrekken snelle treinen langs de oostkust en naar het noorden van Ierland, naar onder andere Belfast, Rosslare en Sligo. Na de halte Busáras vervolgt de bus van Airlink de route door het centrum van de stad. Er wordt onder andere gestopt in de O’Connell Street (Sráid Uí Chonaill) en bij het beroemde/beruchte gebied Temple Bar. De eindhalte van de bus ligt bij het Heuston Rail Station (Stáisiún Iarnróid Heuston). Deze halte wordt na een uur rijden bereikt. Heuston station is niet verbonden met het netwerk van Connolly Station. Heuston station biedt goede verbindingen richting het zuiden en westen van Ierland. Er vertrekken bijvoorbeeld treinen naar Cork, Waterford, Limerick en Galway. Tickets voor treinen in Ierland zijn verkrijgbaar via de website van Irish Rail (Iarnród Éireann). De kosten voor een enkele reis met de bus van Airlink, bedragen £6,00. Een retourtje kan niet bij de chauffeur aangeschaft worden, maar wel uit de automaat. De kosten daarvoor bedragen £10,00.

Als alternatief kan er ook gebruik gemaakt worden van de bussen van Aircoach. Deze bus rijdt overdag om de tien minuten vanaf de luchthaven naar het centrum van Dublin. Tickets kunnen worden geboekt via de website. Deze kosten £7,00 voor een enkele reis en £12,00 voor een retourtje.