Edinburgh Airport

Het grootste vliegveld van Schotland ligt nabij Edinburgh; de hoofdstad van Schotland. De naam van de luchthaven is Edinburgh Airport. Het centrum van Edinburgh ligt hemelsbreed ongeveer 10 kilometer ten oosten van de luchthaven. Dagelijks vliegt KLM vier keer per dag van Schiphol naar Edinburgh. Ook easyJet vliegt op deze route, maar doet maximaal tweemaal per dag. Vluchten nemen ongeveer anderhalf uur in beslag.

Edinburgh Airport beschikt niet over een eigen treinstation. Reizigers die vanaf de luchthaven naar de binnenstad van Edinburgh reizen, kunnen daarom het beste gebruik maken van de bussen van Airlink. Deze vertrekken van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat minstens één keer per 10 minuten (’s nachts rijdt nachtbus N22 eens per half uur op dezelfde route). Eindhalte is het hoofdstation van Edinburgh: Waverley Station. De rit neemt ongeveer een half uur in beslag, maar de reistijd is erg afhankelijk van de verkeersdrukte. De kosten voor de rit bedragen £3,50 voor een enkele reis en £6,00 voor een retourtje. Reizigers die vanaf Edinburgh verder wensen te reizen met de trein, kunnen dat doen vanaf zowel Waverley Station als Haymarket Station (in het zakendistrict). Bij beide stations stoppen de bussen van Airlink. Treintickets kunnen geboekt worden op de websites van thetrainline.com en National Rail.

Reizigers met bestemmingen ten noorden van de zeearm Firth of Forth en die per trein wensen te reizen, kunnen vanaf het vliegveld het beste reizen met de Stagecoach-bus 747 naar Inverkeithing Railway Station, dat in tegenstelling tot Edinburgh wel ten noorden van de Firth of Forth ligt. Deze bussen rijden eens per half uur en kosten £4,85 per enkele reis of £8,50 per retour. Passagiers die naar de Ocean Terminal (waar veel grote cruiseschepen vertrekken) reizen, kunnen gebruik maken van de Airlink en een taxi nemen vanaf Waverley Station of ze kunnen gebruik maken van buslijn 35 die de luchthaven met de Ocean Terminal verbindt. De bussen op deze lijn rijden een groot deel van de dag om de tien minuten, maar de rit neemt anderhalf uur in beslag.

In de toekomst zal er een lightrailverbinding tussen de luchthaven en de binnenstad worden aangelegd. Deze zal rijden naar Haymarket Station en vanaf daar door het centrum van de stad. Het ligt in de bedoeling dat de verbinding ergens in 2014 in gebruik wordt genomen.