Glasgow Airport

Natuurlijk beschikt de grootste stad van Schotland over een eigen vliegveld. Dit is gelegen op ongeveer 11 kilometer ten westen van het centrum van de stad en wordt Glasgow Airport genoemd. Na Edinburgh Airport is dit de grootste luchthaven van Schotland. Dagelijks vliegt KLM driemaal per dag van Schiphol naar Glasgow. easyJet vliegt op dezelfde route eenmaal per dag. De vliegtijd bedraagt ongeveer 1:35 uur.

Glasgow Airport is niet direct aangesloten op het spoorwegnetwerk. Reizigers die naar de binnenstad van Glasgow willen, kunnen derhalve het beste gebruik maken van de bus van Glasgow Shuttle. De ritten worden uitgevoerd door het busbedrijf First, welke tevens het grootste gedeelte van het openbaar vervoer binnen Glasgow regelt. De Glasgow Shuttle vertrekt schuin voor de terminal van het vliegveld en rijdt grote delen van de dag om de 10 minuten (’s nachts om het uur). Vanaf het vliegveld rijdt de bus in een kwartier naar de hoek Bothwell Street / Hope Street (op de terugreis is de opstaphalte hier aan Waterloo Street), nabij Glasgow Central Station. Dit is het grootste station van Glasgow. Hier vertrekken alle grote treindiensten naar het zuiden. Vervolgens rijdt de bus door naar het Queen Street Station (reistijd 21 min.), waar alle treinen naar het noorden van Schotland vertrekken. Eindhalte van de Glasgow Shuttle is het Buchanan Bus Station (reistijd 25 min.). Vanaf dit busstation vertrekken bussen naar alle uithoeken van Schotland en naar het noorden van Engeland. De kosten van een rit met de Glasgow Shuttle zijn £6,00 voor een enkele reis (£8,50 retour). Mensen die behalve met de Glasgow Shuttle ook met de normale bus door Glasgow willen reizen, kunnen beter een FirstDay Ticket (met Glasgow Shuttle inclusief) kopen. Deze kost £8,00. Hiermee kan behalve met de Glasgow Shuttle ook met het de normale bussen van First door de stad gereisd worden. Let erop dat er ook voordeligere FirstDay tickets te koop zijn, waarin de Glasgow Shuttle niet is inbegrepen.

Als alternatief kan er tevens gebruik worden gemaakt van lijnbus 66 van vervoerder McGill’s. Deze bus rijdt overdag om de 10 minuten vanaf het vliegveld naar station Paisley Gilmour Street ten zuiden van het vliegveld. Vanaf dit station rijdt First ScotRail naar Glasgow Central Station. De totale reistijd bedraagt op die manier ongeveer 35 minuten. Tickets kosten £3,20 per enkele reis (indien geboekt met als vertrekstation Glasgow Airport, niet vanaf Paisley) en zijn geldig in zowel bus als trein. Deze tickets zijn vooraf te boeken via de websites van thetrainline.com en National Rail.