Londen Gatwick Airport

Gatwick AirportLonden Gatwick Airport (airport code: LGW) is een vliegveld dat 45 kilometer ten zuiden ligt van het centrum van Londen. Gatwick is het tweede grootste vliegveld van Londen, met jaarlijks ruim 38.000.000 bezoekers. Gatwick heeft maar een start- en landingsbaan, het is daarmee het drukste vliegveld met maar een baan ter wereld.

Vluchten en bestemmingen vanaf Londen Gatwick Airport

Vanaf vliegveld Gatwick wordt er gevlogen naar 258 bestemmingen in 79 landen en op 5 continenten. Op dit vliegveld is Easyjet het actiefste, met 24% van de vluchten. Ook Norwegian Air Shuttle en British Airways zijn druk aanwezig. Verder huisvest het vliegveld nog tientallen andere luchtvaartmaatschappijen, zoals Ryanair, Aer Lingus, Monarch Airlines, Thomson Airways, Turkish Airlines en Emirates. Vanaf 2016 komt hier ook het Canadese Westjet bij, met routes naar Vancouver, Toronto, Calgary, Winnipeg, St. Johns en Edmonton.

Terminals op vliegveld Gatwick

Er zijn twee verschillende terminals op vliegveld Gatwick: North Terminal en South Terminal. Aangezien passagiers van vliegtuigmaatschappijen zoals EasyJet, British Airways en Garuda vaak in terminal North aankomen, maar het Gatwick Airport railway station (het treinstation van Gatwick Airport) onder South Terminal ligt, is een verbinding tussen de twee terminals noodzakelijk. Er rijdt daarom een soort monorail heen en weer.

shuttle to North terminal GatwickVliegveld Londen Gatwick is vooral populair onder toeristen, omdat veel prijsvechters gebruik maken van het vliegveld. Maar ook mensen die intercontinentaal willen vliegen kunnen terecht op de luchthaven.

De populairste bestemmingen vanaf Londen Gatwick Airport zijn respectievelijk Barcelona, Malaga, Dublin, Amsterdam, Genève, Dubai, Alicante, Kopenhagen, Tenerife South en Madrid. Er gaan echter ook vluchten naar landen als de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Jamaica, Peru, Trinidad en Tobago, de Dominicaanse republiek, Egypte, Dubai, Indonesië en Bagdad.

Het is dus een vliegveld dat erg divers is in zijn bestemmingen en daarmee verschillende soorten passagiers aantrekt.

Openbaar vervoer (trein, bus) naar het centrum van Londen

Gatwick is verbonden met Londen middels een goede treinverbinding, namelijk de Gatwick Express. Het kost ongeveer 30 minuten om met deze trein in het centrum van Londen te komen, op Victoria Station. Verder zijn er ook reguliere treinverbindingen. Deze zullen eveneens op Victoria Station eindigen en een reis hiermee duurt ook 30 minuten.

Verder is er ook de EasyBus. Deze busverbinding loopt van Londen Gatwick Airport naar de het centrum van de stad Londen en is een van de goedkoopste manieren om te reizen.

De bussen rijden elke 15 minuten en een kaartje kost een paar pond. Ook zijn er luxueuzere bussen van National Express. Een reis hiermee duurt ongeveer 1,5 uur.