Londen Southend Airport

londen southend airport
De terminal van Londen Southend Airport

Londen Southend Airport (airport code: SEN) is een luchthaven die ongeveer 60 kilometer ten oosten van Londen ligt. Het vliegveld is niet groot (iets meer dan 1.100.000 passagiers in 2014) en de vluchten gaan alleen van en naar Europese bestemmingen. Het is wel een vliegveld dat aan het uitbreiden is en nieuwe bestemmingen toevoegt aan de lijst. Sinds de oprichting in de eerste wereldoorlog is het vooral gebruikt als militair vliegveld. Nu heeft Londen Southend Airport een totaal andere functie gekregen; voor toeristen en andere passagiers.

Het vliegveld is vooral bestemd voor zakenmensen en mensen die binnenlands willen vliegen. Vanzelfsprekend kunnen toeristen er ook terecht. In 2012 was de nieuwste terminal klaar. In deze terminal zijn een aantal restaurants en winkelgelegenheden gevestigd. Verder zijn er kantoren aanwezig van autoverhuurbedrijven. Bovendien liggen er een aantal hotels in de buurt.

Vluchten en bestemmingen

Southend is een continentaal georiënteerd vliegveld dat ongeveer 20 bestemmingen heeft verdeeld over 9 verschillende landen. Vanaf dit vliegveld vliegen maar drie maatschappijen. De grootste hiervan is EasyJet, deze verzorgt 78% van de vluchten. Ook Skywork Airlines, Adria Airways en Volotea vliegen (al dan niet in het zomerseizoen) vanaf Londen Southend Airport.

De populairste bestemmingen zijn die in het Verenigd Koninkrijk zelf, een kwart van de vluchten is binnenlands. Overige bestemmingen zijn onder andere Amsterdam, Alicante, Faro, Berlijn, Dublin, Malaga, en Genève, vrijwel allemaal uitgevoerd door EasyJet. Opmerkelijk is dat Amsterdam de populairste bestemming is (met in 2014 ruim 200.000 passagiers).

Trein en taxi naar de stad Londen

Er is een Southend Airport Railway Station aanwezig, waar vanuit treinen rijden naar Liverpool Street Station in het centrum van Londen. De reistijd van deze rit ongeveer een uur. Deze trein vertrekt iedere 20 minuten.

Het is ook mogelijk om het vliegveld per taxi te bereiken, deze ritten kosten echter wel vele malen meer dan het vervoer per trein.