Londen Stansted Airport

Londen Stansted Airport (airport code: STN) is een luchthaven gelegen ten noordoosten van Londen. De afstand tussen Stansted Airport en het centrum van Londen is ongeveer 60 kilometer. Het vliegveld is het op twee na grootste vliegveld van de stad (bijna 20.000.000 passagiers in 2014), na Heathrow en Gatwick. Het is opgericht in 1942 en is gelegen in het Engelse district Uttlesford.

Over vliegveld Stansted

Op Londen Stansted Airport landen voornamelijk vluchten van budgetmaatschappijen. Vanuit Nederland is dit Ryanair vanaf Eindhoven Airport en EasyJet vanaf Amsterdam Schiphol Airport. Dit komt voornamelijk doordat het vliegveld buiten Londen gelegen is en het reizen dus ook tijd kost. Daar staat wel tegenover dat men relatief snel door de douane heen kan gaan. Het inchecken verloopt dus vlot. Verder zijn er winkeltjes op de luchthaven en is er vermaak voor tijdens wachten.

londen stansted airport
Londen Stansted Airport

Trein en bus naar Londen

Het vliegveld ligt ten noordoosten van Londen en is vanuit daar makkelijk te bereiken per trein. Dit valt te doen met de zogeheten Stansted Express. Vanuit het centrum van Londen is het 47 minuten rijden naar het vliegveld. Deze trein vertrekt elke 15 minuten, tussen 04.00 en 23.30 uur.

Ook is het vliegveld te bereiken met de bus. Een van deze busdiensten is Easybus, deze vragen enkele ponden voor een reis erheen. Verder is via Golders’ Green een directe lijn van het centrum van Londen naar Stansted. Deze bus rijdt 24 uur per dag en 7 dagen per week elk halfuur, ’s nachts ieder uur. Deze reis duurt ongeveer 1,5 uur.

Verder is vliegveld Londen Stansted ook te bereiken met taxi’s. Een bedrijf dat deze dienst aanbiedt is Holiday Taxis, maar in en nabij Londen zijn legio taxi’s te vinden die naar Stansted rijden.

Vluchten en bestemmingen

Londen Stansted Airport is de thuishaven van luchtvaartmaatschappij Ryanair (39% van de vluchten). Ook vliegtuigmaatschappijen zoals Thomson Airways, Germanwings en Easyjet vliegen vanuit het vliegveld.

Vanuit Stansted zijn er veel bestemmingen te bereiken, in totaal 226, in 48 verschillende landen en op 4 continenten. De bestemming Dublin (Ierland) is verreweg de populairste bestemming. Maar ook bestemmingen als Rome, Barcelona, Madrid, Milaan, Edinburgh en Amsterdam zijn populair. Bovendien vliegt Stansted ook niet alleen op Europa, ook de Verenigde Staten (onder andere Las Vegas, Orlando) en Mexico (Cancun) zijn te bereiken. Voor andere verre reizen zijn onder andere ook, Egypte en Israël te bereiken.