Manchester Airport

vliegveld manchester airportManchester Airport (airport code: MAN) is een vliegveld 14 kilometer ten zuidwesten van de Engelse stad Manchester. Vliegveld Manchester staat in de lijst van vliegvelden in Engeland op de derde plek als het gaat om aantallen passagiers per jaar. In 2014 handelde het vliegveld namelijk bijna 22 miljoen internationale en nationale passagiers af. Dat was een groei van ruim 6% ten opzichte van 2013. Het aantal vliegbewegingen was iets meer dan 170.000. Het vliegveld heeft twee start en landingsbanen: 5L/23R en 5R/23L.

Vliegveld Manchester is voor een groot aantal maatschappijen een belangrijk vliegveld. Daarnaast is Machester Airport een hub van Britse vliegtuigmaatschappijen. Er kan vanaf deze luchthaven gevlogen worden naar honderdnegentig verschillende bestemming, waaronder bestemmingen in Amerika en Azië.

De luchthaven van Manchester bestaat uit drie terminals, waaronder een vrachtterminal. De twee passagiersterminals zijn per voet bereikbaar zijn van elkaar. Tussen de terminals zijn rolbanden beschikbaar, welke de skylink genoemd wordt. Slecht ter been? Dat is dus geen probleem op vliegveld Manchester.

skylink manchester airport
De skylink op Manchester Airport

Verbinding Manchester Amsterdam

De afstand tussen de Nederlandse hoofdstad en de stad Manchester is vijfhonderd kilometer, een afstand die met het vliegtuig binnen anderhalf uur zal worden overbrugt. Dagelijks vertrekken en landen er vluchten van onder andere Easyjet en KLM uit Manchester op Schiphol Amsterdam Airport. Let wel op: in de Engelse stad is het een uur vroeger!

Openbaar vervoer

Met de trein naar het centrum van Manchester

Je kunt richting het centrum van Manchester reizen met de meest logische vorm van openbaar vervoer: met de trein. Manchester Airport beschikt over een eigen treinstation, vanwaar elke tien minuten een trein vertrekt richting de stad. Het ritje duurt zo'n 20 minuten en zal zo'n vijf pond kosten. Wil je ergens anders heen dan naar Manchester? Dan kun je wellicht ook daarheen met de trein. Met de trein kun je ook op het treinstation van de steden Bolton, Warrington en Wigan stoppen.

Reizen met de bus

Een andere vorm van openbaar vervoer van het vliegveld naar het centrum van Manchester is de bus. Als je met de bus naar Manchester wilt reizen dan zul je een kaartje moeten kopen bij de balie van National Express, de busdienst. De bussen kennen meerdere bestemmingen en deze vertrekken elk halfuur. Een kaartje kan gekocht worden bij de balie, deze is van zes uur in de ochtend tot zeven uur in de avond geopend. Het voordeel van de bus is dat er veel meer verschillende bushaltes zijn.

Taxi bij Manchester Airport

Heb je geen zin in een drukke trein, of een kleine bus? Dan kun je ook met de snelst mogelijk manier naar de stad Manchester: met de taxi. Deze staan bij de aankomsthallen van de luchthaven. Het ritje duurt ongeveer een half uur. Ligt jou eindbestemming buiten de stad? Dan kan er een prijs worden besproken met de taxichauffeur.